Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

SPPK: Prioritou pre pestovateľov zeleniny je tvorba rizikového fondu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

O roku očakávaní hovoria aj pestovatelia olejnín. Rok 2018 bude podľa nich zrejme poznamenaný nárastom produkcie olejnín nielen v SR, ale i vo svete, čo by mohlo mať vplyv na ceny.

Bratislava 22. januára (TASR) - Náročný rok čaká aj pestovateľov zeleniny a zemiakov. Medzi najdôležitejšie úlohy patrí jednoznačne tvorba rizikového fondu. Informovala o tom Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"Veľmi si želáme, aby správna politika a podpora štátu doviedla medzi nás aj nových pestovateľov, pre ktorých bude pestovanie žiadaných komodít zaujímavé," pomenoval výzvy roka 2018 Oliver Šiatkovský, predseda Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska.

Jozef Rebro, predseda Slovenského zväzu olejninárov hovorí o roku 2018 ako o roku očakávaní. Rok 2018 bude zrejme poznamenaný nárastom produkcie olejnín nielen v SR, ale i vo svete, čo by mohlo mať vplyv na ceny. Dodáva tiež, že pestovatelia sóje budú vzhľadom k obmedzeniam týkajúcich sa hnojenia a ošetrenia pravdepodobne znižovať pestovateľské plochy. Napriek všetkému repka zostane aj v roku 2018 jednou z hlavných trhových plodín.

"Budeme tiež v očakávaní vplyvu dovozu biopalív do EÚ po prehratej arbitráži a znížení dovozných ciel na objem spracovanej repky," dodal Rebro.