Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

V Brne rokujú zástupcovia agrokomôr krajín V4

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Témou je situácia na trhoch s komoditami, reforma Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020, zmena klímy a adaptácia poľnohospodárstva.

Bratislava/Brno (TASR) - V Brne sa dnes začalo dvojdňové (11. a 12. mája) 65. zasadnutie zástupcov poľnohospodárskych komôr krajín V4. Rokovania sa zúčastňujú zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), Agrárnej komory ČR, Národnej rady poľnohospodárskych komôr (Poľsko) a Maďarskej poľnohospodárskej komory. Uviedla to pre TASR hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Agrárne samosprávy krajín V4 budú podľa nej počas dvojdňového rokovania diskutovať o súčasnej situácii na trhoch s poľnohospodárskymi a potravinárskymi komoditami, reforme Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) po roku 2020. Rovnako sa zamerajú aj na zmenu klímy a adaptáciu poľnohospodárstva. Štvrtým bodom programu budú nekalé obchodné praktiky obchodných reťazcov a riešenia, ktoré ponúkajú jednotlivé krajiny V4 a EÚ.

"Na rokovanie ideme s názorom, že budúce mesiace budú pre tvorbu reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky kľúčové. Aj preto musíme intenzívnejšie spolupracovať nielen na úrovni nevládnych poľnohospodárskych organizácií V4, ale so súborom spoločných priorít osloviť aj orgány s rozhodovacou a legislatívnou právomocou na národnej a európskej úrovni. Dobrým základom pre vyjednávanie je Bratislavská deklarácia, ktorú sme podpísali v Bratislave 3. marca 2017," povedal predseda SPPK Milan Semančík.

Bratislavská deklarácia žiada podľa Holéciovej spravodlivé a rovnaké podmienky pre poľnohospodárov vo všetkých členských štátoch EÚ, udržanie silného rozpočtu, zjednodušenie CAP, spravodlivé fungovanie potravinového reťazca, riadenie rizík a udržanie poľnohospodárskej výroby vo vidieckych oblastiach EÚ.