Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SPPK: Zrušenie mliečnych kvót malo vlani na SR negatívny dopad

Mlieko, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Naďalej na európskych a svetových trhoch pretrváva nadprodukcia mlieka, ktorá tlačí na nákupné ceny.

Bratislava 3. januára (TASR) - Zrušenie kvótového systému na mlieko v EÚ, ktorý sa skončil k 1. aprílu 2015, malo vlani jednoznačne negatívny dopad na sektor prvovýroby mlieka na Slovensku. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

"To spolu s pokračovaním ruského embarga na potraviny a nezáujmom čínskych trhov o sušené kravské mlieko malo za následok, že sa naštartovala ďalšia mliečna kríza, ktorá poznačila prakticky celý rok 2015," spresnila.

Aj "vďaka" skončeniu mliečnych kvót sa podľa nej na európskom trhu vytvorili enormné prebytky mlieka, ktoré nemali kam odísť, keďže Ruská federácia uzatvorila svoje hranice pred dovozom týchto výrobkov z krajín EÚ. "To bol práve priestor, kam sa väčšina mliečnej suroviny vyvážala. Pretlak suroviny spôsobil rapídny pokles nákupných cien surového kravského mlieka," priblížila.

Ešte v apríli 2015, keď Mliečny fond (združenie prvovýrobcov a spracovateľov mlieka) odštartoval petičnú akciu s názvom "SOS. Pomôžte nám!" za záchranu slovenského mlieka, štatistiky hovorili, že za posledný rok sa na Slovensku nákupné ceny mlieka prepadli až o 6 eurocentov na kilogram mlieka, a to na necelých 30 eurocentov. "Prvovýrobcovia sa tak dostali do straty, ktorá za posledných 7 rokov predstavuje vyše 330 miliónov eur. Reálne bolo ohrozených 570 slovenských spoločností vyrábajúcich mlieko, ako aj spracovateľov, ktorí zamestnávajú viac ako 15.000 ľudí," upozornila. So stratou vyrábajú podľa nej prvovýrobcovia aj dnes. Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka za október 2015 bola podľa nej 27,08 eurocentu/kg mlieka, pričom výrobné náklady sú na úrovni 40 eurocentov/kg suroviny.

Negatívne podľa hovorkyne SPPK vnímajú prvovýrobcovia fakt, že sa Európskej únii nepodarilo pripraviť opatrenia, ktoré by zabezpečili zníženie dodávok mlieka. Naďalej na európskych a svetových trhoch pretrváva jeho nadprodukcia, ktorá tlačí na nákupné ceny.

Dlhodobo sa podľa Holéciovej nedá vyrábať, keď prvovýrobcovia na mlieku nevedia zarobiť, ale len prerábajú. Pozitívne vnímajú fakt, že sa im spoločne s SPPK podarilo presadiť navýšenie podpory pre sektor prvovýroby mlieka zo strany Európskej komisie a najmä zo strany štátu. "Stabilizácia sektora prvovýroby mlieka aj v režime bez mliečnych kvót je jednou z hlavných úloh pre rok 2016," dodala Holéciová.