Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú podľa spracovateľov rásť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Nárast cien vstupov do výroby sú výrobcovia nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien, informuje výkonná riaditeľka (SZSM) Eva Forrai.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú rásť. Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je nevyhnutnou reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby. Informovala o tom výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM) Eva Forrai.

Výrobcovia zvyšovaním cien podľa nej reagujú na výrazný nárast cien energií, pohonných látok, obalových a pomocných materiálov či korenín, pri ktorých sa prejavil nárast jednotkových cien počas roka 2021 v intervale 25 až 60 %. Zvyšovanie cien zároveň podľa jej slov zohľadní aj avizovaný nárast minimálnej mzdy od 1. januára 2022.

"Nárast cien vstupov do výroby sú výrobcovia nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Očakávame preto, že zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už od začiatku decembra, a to približne na úrovni 8 až 10 %," spresnila Forrai.

SZSM je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.