Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Správna rada Nissanu nového predsedu za C. Ghosna nezvolila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Japonská spoločnosť je totiž najnovšie pod tlakom, keďže problémy nemá len Ghosn, ale už aj samotná firma, ktorú prokuratúra pred týždňom obvinila z predkladania falošných finančných výkazov.

Tokio 17. decembra (TASR) - Správna rada japonskej automobilky Nissan sa v pondelok nezhodla na novom predsedovi namiesto Carlosa Ghosna, ktorého v novembri zatkli v Japonsku pre podozrenie z finančných machinácií. Oznámila to japonská firma s tým, že rokovania budú pokračovať. Ako uviedol generálny riaditeľ Nissanu Hiroto Saikawa, výbor poradcov potrebuje viac času. "Výbor žiadal pokračovanie diskusií a my sme to akceptovali," povedal Saikawa. Médiá už pred zasadnutím správnej rady naznačovali, že k rýchlej dohode pravdepodobne nedôjde, čiastočne pre otvorené nezhody Nissanu s partnerom v aliancii, francúzskou firmou Renault. Obidve automobilky tvoria spolu s Mitsubishi alianciu, po Ghosnovom zatknutí 19. novembra sa však napätie medzi Renaultom a Nissanom prejavilo naplno.

Francúzska firma sa podľa médií usiluje o väčší vplyv v správnej rade Nissanu, v ktorom kontroluje zhruba 43-percentný podiel. Japonská spoločnosť je totiž najnovšie pod tlakom, keďže problémy nemá len Ghosn, ale už aj samotná firma, ktorú prokuratúra pred týždňom obvinila z predkladania falošných finančných výkazov. Renault v tejto súvislosti varoval, že obvinenia "vytvárajú nemalé riziko aj pre Renault, keďže je najväčším akcionárom Nissanu, ako aj pre stabilitu aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi.