Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Správne poplatky a 15 druhov daní je možné zaplatiť aj kartou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Okrem daní je možné kartou platiť aj správne poplatky, a to priamo z elektronickej schránky na Ústrednom portáli verejnej správy.

Bratislava 22. februára (TASR) - Správne poplatky a 15 druhov daní je možné zaplatiť online priamo pri realizácii spoplatneného úkonu cez portál finančnej správy (PFS). Úhrada daní platobnou kartou funguje od minulého roka, pripomenula vo štvrtok finančná správa.

"Uhradiť daň je možné prostredníctvom platobnej karty využitím Google Pay, Apple Pay, alebo prenesením platobných údajov do internetbankingu vybraných bánk. Všetky dôležité informácie k úhrade daní kartou vrátane manuálu, ako platbu uskutočniť, sú dostupné na PFS," priblížila hovorkyňa finančnej správy Drahomíra Adamčíková.

Okrem daní je možné kartou platiť aj správne poplatky, a to priamo z elektronickej schránky na Ústrednom portáli verejnej správy (ÚPVS). Novelou zákona o správnych poplatkoch s účinnosťou od 1. apríla tohto roka sa však menia sadzby vybraných služieb poskytovaných finančnou správou, upozornila hovorkyňa.

"Správne poplatky určené pevnou sumou sa platia bez výzvy a sú splatné pri podaní podania. Upozorňujeme, že v prípade neuhradenia spoplatneného podania do 31. marca 2024 daňový subjekt takéto podanie už nebude platiť v sume poplatku platného do 31. marca 2024. Finančná správa mu po 1. apríli 2024 zašle výzvu na zaplatenie správneho poplatku s novou sumou," avizovala Adamčíková.

Na využitie tejto funkčnosti je potrebné, aby mal klient aktivovanú schránku na ÚPVS. Celkovo sa to týka 32 poskytovaných služieb. Klient ich nájde na portáli cez ponuku Nájsť službu.

Po odoslaní podania k vybranej spoplatnenej elektronickej službe dochádza k spracovaniu podania a následne je žiadateľovi do elektronickej schránky doručená správa, ktorej prílohou je príkaz na úhradu správneho poplatku. "V tejto správe sú všetky potrebné informácie k zaplateniu správneho poplatku: suma poplatku, číslo účtu v tvare IBAN a variabilný symbol. Platbu je možné zrealizovať jednoduchým spôsobom, a to kliknutím na tlačidlo Zaplatiť," priblížila Adamčíková.

Požiadať elektronicky o spoplatnenú službu je možné aj po prihlásení sa na PFS prostredníctvom formulára Všeobecné podanie pre finančnú správu. Ak je podanie realizované z portálu daniarov, príkaz na úhradu sa vygeneruje do elektronickej schránky na PFS aj na ÚPVS. Ak je podanie realizované z ÚPVS, príkaz na úhradu sa vygeneruje len do elektronickej schránky na tomto portáli. Obsahuje pritom informáciu pre rôzne formy platby, teda prevodom z účtu v banke, zosnímaním QR kódu či poštovým poukazom na účet Slovenskej pošty.

"Poplatník môže zaplatiť správny poplatok aj v hotovosti alebo platobnou kartou prostredníctvom technického vybavenia prevádzkovateľa systému (tzv. kiosk), na vybraných pobočkách Slovenskej pošty alebo prostredníctvom mobilnej/webovej aplikácie eKolok," doplnila hovorkyňa finančnej správy.