Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Správy z ekonomiky Európy a Číny znížili cenu ropy

Foto: TASR/AP

Výraznejšiemu prepadu cien ropy zabránili pokračujúce obavy z nedostatku suroviny na trhu v dôsledku konfliktu okolo Iránu.

Singapur 6. marca (TASR) - Cena ropy Brent po pondelkovom raste dnes mierne klesla v reakcii na obavy trhov z poklesu dopytu po rope. Ten vyvolali najnovšie pre trhy nepriaznivé informácie z Európy a Číny.

Peking zverejnil, že v tomto roku očakáva spomalenie hospodárskeho rastu na 7,5 %, čo by bol najslabší rast za posledných osem rokov, a údaje z Európy signalizujú pravdepodobný návrat eurozóny do recesie. Výraznejšiemu prepadu cien ropy zabránili pokračujúce obavy z nedostatku suroviny na trhu v dôsledku konfliktu okolo Iránu.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli klesla do 6.45 h SEČ o 7 centov na 123,73 USD (93,59 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ľahkej ropy WTI na poludnie v Singapure zaznamenala pokles o 2 centy na 106,70 USD/barel a pokračuje tak v stagnácii, keďže v pondelok uzatvorila na úrovni 106,72 USD/barel, čo zasa predstavuje rast o 2 centy oproti piatkovej uzávierke.