Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Sprievodcovia detí do troch rokov pocestujú v žilinskej MHD zadarmo

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Doteraz mali nárok na bezplatnú dopravu osoby, sprevádzajúce dieťa v kočíku.

Žilina 26. septembra (TASR) – Ľudia, ktorí sprevádzajú v žilinskej mestskej hromadnej doprave (MHD) deti do troch rokov, budú od 1. októbra 2016 cestovať zadarmo. Na dnešnom rokovaní o tom rozhodli poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline.

Podľa primátora Žiliny Igora Chomu je to už piata kategória, ktorá cestuje v MHD zadarmo. "Prvou boli dôchodcovia nad 70 rokov. Následne sme zriadili bezplatnú dopravu pre všetkých občanov, ktorí dovŕšili dôchodkový vek, to znamená 62 rokov. Treťou skupinou sú žiaci základných škôl, štvrtou študenti stredných škôl," povedal Choma.

Doteraz mali nárok na bezplatnú dopravu osoby, sprevádzajúce dieťa v kočíku. "Prax ukázala, že rodičia alebo sprevádzajúce osoby dieťaťa využívajú aj iné formy na prepravu dieťaťa ako kočík. Bezplatné cestovanie budú môcť využívať osoby, ktoré sprevádzajú dieťa až do ukončeného tretieho roku, bez ohľadu na to, akou formou dieťa prepravujú, či už na rukách, v šatke, v krosnách," uvádza sa v dôvodovej správe.

"Pripravujeme ďalšie skupiny obyvateľov, ktoré budú cestovať bezplatne. Isto sa to bude týkať zdravotne ťažko postihnutých a rodín, ktoré sú v sociálnej núdzi. Toto sú ďalšie skupiny, ktoré počas budúceho roka prídu na rokovanie mestského zastupiteľstva," dodal žilinský primátor.