Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ak to prejde veľkým krajinám, aj SR môže znižovať deficit pomalšie

Foto: TASR

Avizoval to v dnešných Sobotných dialógoch RTVS premiér Robert Fico.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Pokiaľ sa v Európe uvoľnia rozpočtové pravidlá vo vzťahu k veľkým krajinám, aj Slovensko bude znižovať svoj deficit v ďalších rokoch pomalšie.

Avizoval to v dnešných Sobotných dialógoch RTVS premiér Robert Fico (Smer-SD). Budeme tak smerovať k takmer vyrovnanému rozpočtu nie v roku 2017, ako to zatiaľ plánujeme, ale o rok-dva neskôr.

Fico poukázal na aktuálne snahy Francúzska či Talianska, ktoré nevedia stlačiť svoj schodok pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), stanovenú Paktom rastu a stability. Ak by im to prešlo, podľa premiéra by to znamenalo, že pravidlá majú platiť len pre malých a slabých, nie však veľkých a silných.

"Ak celá Európa bude rešpektovať Pakt rastu a stability, hlásime sa k tomu. Pokiaľ nebudú veľké štáty rešpektovať pravidlá hry, nebudú konsolidovať a znižovať deficit pod 3 %, potom tempo približovania sa k vyrovnanému rozpočtu bude pomalšie," upozornil šéf exekutívy.

Podľa vlastných slov ako predseda vlády cíti záväzok k plneniu európskych rozpočtových pravidiel a dokazuje to aj v praxi. "Máme znižovať deficit pod 3 %, dokázali sme to. Verejný dlh by mal byť nižší ako 60 %, máme to pod kontrolou, dnes je 55 % a je tendencia ďalšieho znižovania," pripomenul. Povinnosťou je znižovať deficit aj ďalej, v roku 2017 má SR podľa doterajších plánov dosiahnuť maximálne 0,5-% schodok.

Premiér sa hlási tiež k dávnejšiemu sľubu, že ak to dovolí vývoj ekonomiky a rozpočtu, vláda bude znižovať daň z príjmov pre firmy. Na začiatku volebného obdobia ju totiž najprv zvýšila z pôvodných 19 na 23 %, medzitým však už došlo k opätovnému miernemu zníženiu na 22 %. Fico spolu s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) vidia priestor na ďalšie 1-% zníženie.

"Je možné, že to bude predmetom rokovania o štátnom rozpočte na rok 2016. Okolie je veľmi neisté, nevieme čo bude na Ukrajine. Ak by tým bolo Slovensko bolo poškodené, asi nie je priestor na ďalšie znižovanie dane. Ak pôjde všetko podľa plánu, tak by to malo byť," dodal.