Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovensko z EÚ dostane na demontáž atómoviek 200 mil. eur

Jaslovské Bohunice Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ide o financie v rámci rozpočtového obdobia 2014-2020, ktorého výšku dnes odsúhlasili poslanci EP.

Štrasburg 19. novembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu v rámci hlasovania o dlhodobom rozpočte EÚ schválili dodatočnú sumu určenú na demontáž jadrových elektrární v Bulharsku, Litve a na Slovensku.

Na summite EÚ začiatkom februára sa SR dozvedela, že Európska rada v záujme podpory jadrovej bezpečnosti v Európe vyčlenila na obdobie rokov 2014 až 2020 ďalších 860 miliónov eur určených na vyraďovanie zastaraných jadrových reaktorov v Bulharsku, Litve a na Slovensku.

Z tejto sumy je najvyššia suma určená na demontáž jadrovej elektráreň Ignalina v Litve (400 miliónov eur), na odstavenie reaktorov v Jaslovských Bohuniciach dostane SR 200 miliónov eur a bulharská atómová elektráreň Kozloduj má prisľúbených 260 miliónov eur.

Ide o finančné sumy v rámci rozpočtového obdobia 2014-2020, ktorého výšku dnes odsúhlasili poslanci EP. Výdavky na demontáž jadrových elektrární v troch členských štátoch sú súčasťou dlhodobého rozpočtu EÚ.


Slovenskí europoslanci: Pomoc EÚ pre odstávku JE Bohunice nemusí stačiť



Slovenskí europoslanci dnes uvítali skutočnosť, že Európsky parlament (EP) v rámci hlasovania o budúcom sedemročnom rozpočte EÚ schválil aj dodatočnú sumu určenú na demontáž jadrových elektrární v Bulharsku, Litve a na Slovensku.

Z celkovej sumy 860 miliónov eur vyčlenenej v rozpočte únie pre tri členské krajiny s problémovými "atómovkami," Slovensko má nárok na 200 miliónov eur pre odstavenie reaktorov v Jaslovských Bohuniciach. Pôvodný návrh Európskej komisie (EK) Slovensku prisudzoval za týmto účelom sumu okolo 110 miliónov eur.

Poslanec EP Miroslav Mikolášik (KDH) v tejto súvislosti pripomenul, že slovenskí europoslanci už počas debát o tvorbe súčasného programového obdobia (2007-2013) spoločnými silami a naprieč politickým spektrom "vyhádali" od Bruselu dodatočnú sumu vo výške 150 miliónov eur, oproti pôvodne stanovenej sume, pre odstávku reaktorov v Jaslovských Bohuniciach. Preto je získanie dodatočných 200 miliónov eur do roku 2020 dobrou správou pre Slovensko.

Na otázku TASR, či táto suma bude vôbec stačiť, Mikolášik odpovedal, že nevylučuje ďalšiu tranžu pomoci zo strany EÚ. "Jadrová elektráreň je kolos. Dovolím si povedať, že to nebude konečné slovo a možno bude potrebná aj ďalšia tranža pomoci, ale nechcem predbiehať. Uvidíme o dva-tri roky," skonštatoval Mikolášik.



Poslanec EP Sergej Kozlík (ĽS-HZDS) pre TASR uviedol, že je presvedčený o tom, že budú potrebné ďalšie rokovania s EÚ, pretože vláda Mikuláša Dzurindu nevytvorila najlepšie podmienky pre odstávku reaktorov a Slovensko nemá páky na navyšovanie finančných zdrojov. Kozlík skonštatoval, že proces odstavovania jadrovej elektrárne je veľmi náročný a zaťažuje krajiny, ktoré sú do tohto procesu zaangažované.

"Náklady nekončia rokom 2020. Náklady sa vyvíjajú v čase a v priestore, tieto financie sú do roku 2020, ale týmto dátum sa celý proces nekončí," upozornil Kozlík. A dodal, že odhad sumy, ktorá bude potrebná na dokončeniu procesu demontáže, musia určiť odborníci.

Slovenská europoslankyňa Monika Smolková (Smer-SD) pripomenula, že suma 200 miliónov eur pre Jaslovské Bohunice bola už skôr známa, ale dodnes nebol odsúhlasený potrebný legislatívny rámec, aby Slovensko malo prístup k vyčleneným zdrojom. Dnešné hlasovanie v EP tento právny predpoklad vytvorilo a slovenská strana môže vydelené peniaze použiť v prospech svojej energetickej náročnosti.