Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

SR dá do roku 2020 únii 6,78 mld. a dostane z nej 20,29 mld. eur

Robert Fico Foto: TASR/Štefan Puškaš

Skonštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Bratislava 20. novembra (TASR) – Slovenská republika odvedie v rokoch 2014 až 2020 z vlastnej štátnej kasy do rozpočtu Európskej únie 6,78 miliardy eur.

Naopak, príjmy krajiny z Únie budú predstavovať 20,29 miliárd eur. Slovensko tak dostane o 14 miliárd eur viac ako vracia naspäť do rozpočtu EÚ. Skonštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Premiér tak opäť zdôraznil, že Slovensko by bez európskych fondov ťažko prežilo. "Prakticky 76 % všetkých verejných investícií na Slovensku je financovaných práve zo zdrojov EÚ," opísal Fico. Predseda vlády takto reagoval na utorkové (19. 11.) schválenie rozpočtu Únie Európskym parlamentom.

SR tak podľa premiéra dostala v týchto dvoch dňoch dve dobré správy z Bruselu. Prvou je spomínané prijatie rozpočtu a druhou je dnešné odobrenie výnimky pre Slovensko a Rumunsko v čerpaní eurofondov. Na základe nej môžu tieto dve krajiny míňať eurofondy z rokov 2007 až 2013 o jeden rok dlhšie. "Keby táto výnimka nebola schválená, hrozilo by, že nám prepadne 500 až 600 miliónov eur a tieto peniaze nebudeme môcť použiť," priblížil Fico.

Podľa podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) má Slovensko na roky 2014 až 2020 definovaných šesť operačných programov. Konkrétne sú to výskum a inovácie, integrovaná infraštruktúra, ľudské zdroje, kvalita životného prostredia, integrovaný regionálny operačný program a efektívna verejná správa. "Všetky operačné programy sú viac-menej pripravené na to, aby boli schválené," zhodnotil Vážny.