Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

SR má dobré podmienky na testovanie inovácií vo finančnej oblasti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Analýza FinTech v regióne strednej a východnej Európy ukázala, že investície na trhu v deviatich krajinách regiónu, na ktorý môžu poskytovatelia riešení zacieliť, predstavujú objem 2,2 miliardy eur.

Bratislava 17. júna (TASR) - Platby za tovar, poskytovanie úverov či elektronické obchodovanie vďaka novej európskej smernici o platobných službách už nebudú výhradne doménou bánk. Technologické inovácie spôsobujú prevratné zmeny vo finančnom sektore. Rastie tak príležitosť pre technologické firmy, ktoré bankám môžu postupne zobrať významnú časť biznisu. Na Slovensku sú pritom dobré podmienky na testovanie inovácií vo finančnom sektore. Vyplýva to z najnovšej analýzy poradenskej spoločnosti Deloitte.

Analýza FinTech spoločností v regióne strednej a východnej Európy ukázala, že investície na trhu v deviatich krajinách regiónu, na ktorý môžu poskytovatelia riešení zacieliť, predstavujú objem 2,2 miliardy eur. Najmä IT firmy budú mať príležitosť ponúknuť firemným aj privátnym zákazníkom nové riešenia v oblasti platieb, bezpečnosti, správy finančných aktív, dátových analýz a softvéru. "Slovensko má ideálne podmienky na vývoj a testovanie inovácií v tomto sektore. Konkurenčné prostredie umožňuje FinTech firmám presadiť sa aj s experimentálnymi projektmi," uviedla spoluautorka analýzy Katarína Vršanská.

Pri zavádzaní inovácií v oblasti platobných riešení pritom Slovensko vyniká. Počet platieb na POS platobných termináloch presiahol objem výberov z bankomatov už v roku 2007. Spoločnosť VISA dokonca očakáva, že v závere tohto roka budú takmer všetky platobné terminály na Slovensku vybavené bezkontaktnou technológiou. Ďalším krokom potom bude podľa predpovede VISA rozšírenie bezkontaktných výberov z bankomatov. Údaje od spoločnosti MasterCard zasa ukazujú, že bezkontaktne platí 50 % slovenských držiteľov platobných kariet.

"Platobná infraštruktúra je nastavená na rýchly rast, čomu napomáha aj otvorenosť obchodníkov zavádzať čo najviac riešení umožňujúcich bezhotovostný platobný styk. Je to spôsobené aj ochotou klientov používať inovatívne produkty, ktoré zjednodušujú ich spôsob platby," doplnila Vršanská s tým, že práve z tohto dôvodu vidí veľký potenciál pre spoločnosti uplatniť sa na trhu a otestovať si takto svoje riešenia. V dôsledku zavedenia eurosmernice v oblasti platobných služieb očakáva ďalší rozvoj technológií v oblasti biometrie či tzv. P2P pôžičiek, kedy si ľudia požičiavajú medzi sebou.