Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SR má v rámci Programu rozvoja vidieka na 7 rokov obdobie 2,1 mld. eur

Predseda vlády SR Robert Fico (uprostred), minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek a predseda SPPK Milan Semančík navštívili vo štvrtok 10. júla 2014 Poľnohospodárske družstvo Sokolce v okrese Komárno, kde kde sa oboznámili so stavom žatevných prác a aktuálnou situáciou v poľnohospodárstve. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Bude mať k dispozícii takmer 2,1 miliardy eur, a to 1,545 miliardy eur z rozpočtu EÚ a 534 miliónov eur z vnútroštátnych finančných prostriedkov.

Bratislava 13. februára (TASR) - Slovensko bude mať v rámci Programu rozvoja vidieka (PRV) počas sedemročného obdobia od roku 2014 do roku 2020 k dispozícii takmer 2,1 miliardy eur, a to 1,545 miliardy eur z rozpočtu EÚ a 534 miliónov eur z vnútroštátnych finančných prostriedkov. Informovala o tom dnes Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie (EK) v SR.

"Nový program rozvoja vidieka dáva Slovensku ďalšiu príležitosť pozdvihnúť naše poľnohospodárstvo a vidiecke oblasti. Slovenský vidiek a farmári už dlhodobo dostávajú značnú podporu z európskeho rozpočtu. Z Programu rozvoja vidieka sa od roku 2007 financovala modernizácia viac ako 1500 poľnohospodárskych podnikov a budovanie infraštruktúry vo viac ako tisícke obcí. Program podporuje aj znevýhodnené oblasti, ekologické či tradičné výrobky a obnovu lesov," uviedol v tejto súvislosti vedúci Zastúpenia EK v SR Dušan Chrenek.

Na roky 2014 až 2020 má podľa neho Slovensko viac ako 3 miliardy eur na priame platby farmárom a viac ako 1,5 miliardy eur na rozvoj vidieka. Na toto obdobie sa podpora pre väčšinu európskych krajín znížila, no pre Slovensko vzrástla približne o 700 miliónov eur. V súčasnosti sú európske dotácie pre SR na úrovni európskeho priemeru.

"Európske prostriedky ponúkajú ďalšiu šancu posilniť slovenské poľnohospodárstvo, pritiahnuť doň mladých ľudí, podporiť kvalitné lokálne potraviny, oživiť spracovateľský sektor a mať tak životaschopný vidiek," dodal.

Program sa zameriava najmä na zvýšenie konkurencieschopnosti odvetvia poľnohospodárstva a lesného hospodárstva, pričom zabezpečuje primerané hospodárenie s prírodnými zdrojmi a podporuje poľnohospodárske postupy priaznivé pre klímu na takmer 20 % poľnohospodárskej pôdy obhospodarovanej s cieľom ochrany biodiverzity, pôd a/alebo vodných zdrojov.

Program rozvoja vidieka sa tiež zameriava na podporu odvetví vidieckeho hospodárstva vytvorením 2000 pracovných miest vďaka investíciám do podnikov, ako aj inovačných projektov spolupráce, infraštruktúry a ľudských zdrojov prostredníctvom poradenských služieb v oblasti odbornej prípravy a miestnych služieb obyvateľstvu vrátane integrácie marginalizovaných spoločenstiev.

Rozvoj vidieka predstavuje druhý pilier spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) poskytujúci členským štátom balík finančných prostriedkov EÚ, ktoré môžu riadiť na celoštátnej či regionálnej úrovni v rámci viacročných spolufinancovaných programov. Celkovo sa vo všetkých 28 členských štátoch ráta so 118 programami.