Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Na Slovensku má minimálnu mzdu 352 eur okolo tri až päť percent ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) už od jari tohto roku navrhuje zvýšenie minimálnej mzdy na rok 2015 na 400 eur.

Bratislava 29. júla (TASR) – Podľa hrubých odhadov Inštitútu zamestnanosti za minimálnu mesačnú mzdu 352 eur alebo minimálnu hodinovú mzdu 2,023 eura pracuje okolo 3 % až 5 % zamestnancov na Slovensku.

"Administratívne sa ťažko dá zistiť, koľko zamestnancov poberá mzdové minimum a ťažko sa to zisťuje aj podľa kolektívnych zmlúv, keďže v nich sú zaručené mzdy o niečo vyššie, než zákonom stanovené minimum," povedal pre TASR riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník. Navyše, ako poznamenal, mnohí poberajú príplatky za nočnú prácu alebo za prácu počas sviatkov a cez víkendy a tieto príplatky sa do minimálnej mzdy nezapočítajú.

Zamestnanci z minima neplatia daň z príjmu, keďže po zaplatení poistného na zdravotné a sociálne poistenie im suma klesne pod nezdaniteľnú časť, ktorá je v tomto roku 316,94 eura. "Daň z príjmu by mala byť progresívna a títo zamestnanci platia poistné, platia aj DPH," upozornil Páleník. Sociálna poisťovňa podľa neho nemá prehľad o tom, či poistenec pracuje pre zamestnávateľa na celý alebo len polovičný pracovný úväzok. Upozornil tiež na minimálne mzdové nároky, ktoré sú o niečo vyššie a zamestnancom ich zaručuje Zákonník práce.

"Napríklad, učitelia by podľa popisu práce mali zarábať 1,8- násobok minimálnej mzdy v hrubom, čo je v tomto roku 633,60 eura a vysokoškolskí učitelia až dvojnásobok, ich hrubý plat bez odvodov a daní by mal byť 704 eur. V prípade, že tomu tak nie je, dochádza k porušovaniu Zákonníka práce a tiež zákona o minimálnej mzde," domnieva sa Páleník.

Odbory navrhujú 400 eur

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) už od jari tohto roku navrhuje zvýšenie minimálnej mzdy na rok 2015 na 400 eur.

"Po odpočítaní sociálnych a zdravotných odvodov v čistom dosiahne táto mzda 346 eur. Keď sme s týmto návrhom prišli, hranica chudoby podľa Eurostatu bola známa za rok 2012 a bola na úrovni 346 eur v čistom. Preto sme vychádzali z toho, že človek, ktorý pracuje štandardných 8 hodín denne, nemá zarobiť menej, ako je hranica chudoby," zdôvodnila hovorkyňa KOZ Martina Nemethová.

Otvorená otázka

Otázka zvyšovania minimálnej mzdy na Slovensku zo súčasných 352 eur v hrubom ostáva naďalej otvorená. "Najbližšie rokovanie tripartity sa má uskutočniť 18. augusta, kde Minister práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Ján Richter predstaví výšku minimálnej mzdy," doplnila Nemethová.

Minimálnu mzdu garantuje Zákonník práce a nižšia ako suma minimálnej mzdy nemôže byť ani výška odmeny za prácu vykonávanú na základe dohody o vykonaní práce, dohody o brigádnickej práci študentov alebo dohody o pracovnej činnosti.