Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SR odopiera výhody ochrany investícií spoločnosti EuroGas

EuroGas tvrdí, že SR porušila dohodu v súvislosti s údajnou investíciou EuroGasu v spoločnosti Rozmin.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Slovenská republika k dnešnému dňu vykonala svoje právo odoprieť výhody vyplývajúce z dohody medzi ČSFR a USA o vzájomnej podpore a ochrane investícií spoločnosti EuroGas, Inc., údajne založenej v Spojených štátoch.

EuroGas tvrdí, že SR porušila dohodu v súvislosti s údajnou investíciou EuroGasu v spoločnosti Rozmin, s.r.o. "Slovenská republika popiera akékoľvek porušenie dohody o vzájomnej ochrane investícií," informoval dnes tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR.

Účelom dohody je podporovať vzájomnú hospodársku spoluprácu medzi USA a SR. Investori podávajúci žaloby na jej základe však musia mať dostatočné prepojenie s jednou z týchto krajín. Každá zmluvná strana tak môže odoprieť výhody plynúce z tejto dohody investorom, ktorí nevykonávajú podstatnú podnikateľskú činnosť na území druhej zmluvnej strany alebo ju kontrolujú štátni príslušníci tretieho štátu.

"Na základe verejne dostupných informácií spoločnosť EuroGas nevykonáva v Spojených štátoch amerických žiadnu rozsiahlejšiu podnikateľskú činnosť a je kontrolovaná občanom tretieho štátu. Preto Slovenská republika dnes odoslala formálny list spoločnosti EuroGas, ktorým vykonáva svoje právo odoprieť spoločnosti EuroGas výhody vyplývajúce z dohody," vysvetlil rezort financií.

Hroziaca medzinárodná arbitráž sa týka dobývacieho priestoru na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome, pričom firma EuroGas požaduje od Slovenska náhradu škody presahujúcu 1 miliardu USD (757 miliónov eur). Úmysel žalovať SR oznámila spoločnosť EuroGas začiatkom novembra tohto roka na viacerých internetových stránkach zaoberajúcimi sa obchodom s komoditami.