Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SR patrí medzi európskych lídrov vo výrobe kotlov pre ústredné kúrenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Pavelek

Ročne sa ich na Slovensku vyrobí viac ako 500.000 kusov, teda takmer 100 kusov na 1000 obyvateľov. Druhým najväčším výrobcom kotlov na obyvateľa je Holandsko s produkciou 32 kotlov na 1000 obyvateľov.

Bratislava 5. februára (TASR) - Slovensko patrí medzi európskych lídrov vo výrobe kotlov pre ústredné kúrenie. Ročne sa v SR vyrobia kotly v hodnote viac ako 200 miliónov eur. Vyplýva to z analýzy UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

"S produkciou kotlov v hodnote viac ako 40 eur na obyvateľa Slovensku tak patrí pozícia najväčšieho producenta v Európe v prepočte na obyvateľa," konštatovali analytici UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Keďže Slovensko dominuje najmä v produkcii menších kotlov pre domácnosti, jeho dominancia sa ešte viac zvýrazňuje pri pohľade na počet vyrobených kotlov. Ročne sa ich na Slovensku vyrobí viac ako 500.000 kusov, teda takmer 100 kusov na 1000 obyvateľov. Druhým najväčším výrobcom kotlov na obyvateľa je Holandsko s produkciou 32 kotlov na 1000 obyvateľov.

"V absolútnom vyjadrení sa však najviac kotlov pre ústredné kúrenie v Európe vyrobí v Taliansku s produkciou 1,7 milióna kusov v hodnote viac ako 850 miliónov eur a Veľké Británii s produkciou 1,4 milióna kusov v hodnote viac ako 1 miliardy eur, teda v krajinách, ktoré ani zďaleka nepatria medzi najväčších výrobcov tepla," dodali analytici UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.