Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Slovenskí podnikatelia očakávajú ekonomicky horší rok

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Takmer polovica účastníkov prieskumu sa vyjadrila, že plánuje využívať eurofondy v novom programovom období 2014 až 2020.

Bratislava 27. januára (TASR) – Podnikatelia na Slovensku hodnotili vlastné ekonomické výsledky za rok 2014 na jeho konci skeptickejšie, ako predpovedali rok predtým. Ich očakávania pre rok 2015 sú preto už výrazne pesimistickejšie. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK).

"V roku 2014 v šiestich ukazovateľoch zo siedmich predpokladajú pokles. Čiže ich očakávania v roku 2013 boli pozitívnejšie ako tesne pred skončením 2014. Medzitým došlo k určitému zreálneniu ich odhadov a posunu k menej priaznivým," priblížil dnes Ladislav Vaškovič zo SOPK na konferencii Očakávaný vývoj slovenskej ekonomiky v roku 2015. Výnimkou je len vývoz, pri ktorom respondenti predpokladajú lepší výsledok, ako odhadovali o rok skôr.

Budúcnosť vidia podnikatelia menej optimisticky než vlani. V tomto roku okrem vývozu a pracovníkov neočakávajú taký priaznivý vývoj ako v minulom prieskume pre rok 2014. Najväčší vplyv na ich výsledky by mal mať podľa odhadov domáci dopyt, nasledovaný zahraničným.

Takmer polovica účastníkov prieskumu sa vyjadrila, že plánuje využívať eurofondy v novom programovom období 2014 až 2020. "Je to mierny pokles voči predošlému roku. Pri pohľade na výsledky má stabilne dlhodobo polovica členov záujem využívať európske fondy," zhodnotil Vaškovič.

Rovnako ako v predchádzajúcom roku sa 54 % podnikateľov vyjadrilo, že má dostatok informácií o eurofondoch. Za netransparentný označilo proces získavania týchto zdrojov až 84 % respondentov. "Len malé percento považuje tento proces za transparentný, tento trend sa stále zhoršuje," uzavrel.