Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Ekonomika

SR predala dlhopisy za viac ako 368 mil. eur, dopyt bol dvojnásobný

Foto: TASR/AP

Celkový dopyt bol výraznejšie nad úrovňou dopytu vo februári, čo podľa MF súvisí s nárastom výnosov štátnych dlhopisov.

Bratislava 22. marca (TASR) – Slovensko v pondelok (21. 3.) predalo štátne dlhopisy v celkovom objeme 368,7 miliónov eur pričom dopyt v tejto prvej aukcii od vypuknutia konfliktu na Ukrajine prekročil hranicu 746 miliónov eur. Informovalo o tom Ministerstvo financií (MF) SR na svojej internetovej stránke.

Vládna agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) ponúkla investorom štyri línie dlhopisov s dobou splatnosti od 2,2 roka až po 29,6 roka. Oproti ostatným aukciám, v ktorých boli tieto emisie dlhopisov ponúkané, sa u všetkých zvýšil výnos, a to od 0,29 % ročne až po 0,97 % ročne pri dlhopise s najdlhšou splatnosťou. Pri tomto dlhopise dosiahol ročný výnos 1,98 %.

"Slovenská výnosová krivka, od ostatnej aukcie vo februári, pokračovala vo výraznejšom náraste pri všetkých splatnostiach. Výnosy v celej eurozóne narástli od februára o ďalších 20 – 60 bázických bodov. Hlavnými dôvodmi sú výrazne väčšia inflácia (oproti pôvodným očakávaniam), končiace podporné programy ECB a nový fenomén – vojna na Ukrajine a s ním súvisiaci neistý/rizikový geopolitický vývoj,“ uviedlo MF. Pred samotným konaním aukcie mala ARDAL obavy o jej úspešnosť. Aukciu podľa rezortu "zachránil" výrazný nárast výnosov.

Celkový dopyt bol výraznejšie nad úrovňou dopytu vo februári, čo podľa MF súvisí s nárastom výnosov štátnych dlhopisov. Výsledkom silnejšieho dopytu je väčší predaj dlhopisov o približne 80 miliónov eur oproti plánu. "Napriek napätej situácii pri našej hranici je Slovensko stále v dobrej finančnej kondícii, najmä vďaka predfinancovaniu v minulom roku a rastu bilančnej hodnoty Štátnej pokladnice a z toho vyplývajúcej komfortnej likviditnej rezerve," uviedol rezort financií.