Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

R. Procházka: Vláda sa privatizáciou Slovak Telekomu vysmiala ľuďom

Predseda strany Sieť Radoslav Procházka Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Podľa šéfa parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti vláda zabránila vyššiemu výnosu z privatizácie Slovak Telekomu.

Bratislava 19. mája (TASR) - Vláda pri predaji 49-% podielu Slovenska v Slovak Telekome materskej spoločnosti Deutsche Telekom porušila pravidlá súťaže, ktoré sama pred časom nastavila a oklamala občanov. Presvedčený je o tom predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Ján Hudacký. "Zmenou pravidiel počas procesu súťaže totiž vážne poškodila oprávnené práva malých investorov, občanov tejto krajiny, ktorí mali záujem odkúpiť akcie ziskovej spoločnosti Slovak Telekom," uviedol v správe pre médiá Hudacký.



Vláda podľa neho zavádza občanov, keďže argumentuje, že by predajom cez bratislavskú burzu získala za akcie len 750 miliónov eur. Táto suma sa na jednej strane nedá podľa Hudackého jednoznačne potvrdiť, na druhej strane je to len predpokladaný výnos pre štát. "Minister financií už nehovorí o budúcich výnosoch slovenských občanov, ktorí by vlastnili bonitné akcie tejto spoločnosti. Pre poriadok je treba zdôrazniť, že výnosy z týchto akcií by plynuli buď z ich predaja ďalším záujemcom, alebo z rozdeleného zisku pre akcionárov, z dividend," doplnil Hudacký.

Poslanec NR SR Ján Hudacký (KDH)
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Premiér klamal dvakrát

Aj podľa strany Sieť sa vláda privatizáciou Slovak Telekomu vysmiala ľuďom. "Privatizuje premiér, ktorý vlastným voličom sľuboval presný opak. Navyše, od čias mečiarovskej privatizácie, keď sa spoločné majetky rozdávali dobrým podnikateľom mečiarovcom, je to prvá privatizácia, ktorá sa konala bez akejkoľvek súťaže," skonštatoval predseda strany Radoslav Procházka.

Premiér podľa Siete všetkých oklamal svojimi sľubmi, že jeho vláda nebude nikdy privatizovať. Druhýkrát ich oklamal vtedy, keď sa za chrbtom ľudí, ktorým sľuboval podiel na výnosoch, dohodol s nemeckým akcionárom Slovak Telekomu.

Deutsche Telekom zaplatí Slovensku za 49-% podiel v spoločnosti Slovak Telekom (ST) 900 miliónov eur. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý je v súčasnosti poverený aj riadením rezortu hospodárstva, dnes uviedol, že vláda sa snažila dosiahnuť najtransparentnejší spôsob stanovenia ceny.

Kabinet Roberta Fica sa rozhodol pre dva možné spôsoby, a to pre verejnú ponuku akcií na kapitálových trhoch a súčasne formou priameho predaja. Predaj cez burzu sa uzavrel pred niekoľkými dňami. "Tento test trhu, toto jasné zrkadlo, do ktorého sme sa pozreli, vygenerovalo cenu 750 miliónov eur pri záujme vyše 110 inštitucionálnych investorov a vyše 2500 retailových domácich investorov," priblížil Kažimír.

Vo fáze rozhodovania však prišla podľa jeho slov 7. mája záväzná ponuka od Nemcov. "Znamenala významne vyššie uspokojenie zo strany Slovenska," podčiarkol minister.

Obe strany sa zároveň dohodli, že Deutsche Telekom vyplatí Slovensku dividendu za výsledky minuloročného hospodárenia vo výške takmer 16 miliónov eur. Súčasťou dohody je aj vytvorenie účtu, na ktorom bude zadržaných vyše 100 miliónov eur na vyriešenie prípadných právnych sporov, ktorým môže Slovak Telekom na základe minulých skutkov čeliť.