Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Takto sa prezentuje SR na výstave medzinárodného cestovného ruchu

Vyše 300 vystavovateľov 23 krajín sveta vystavuje na 40. medzinárodnej výstave cestovného ruchu Utazás, ktorú 2. marca 2017 otvorili v Budapešti. Slovenská republika je už tradičným vystavovateľom tohto najvýznamnejšieho turistického veľtrhu v Maďarsku. Na snímke slovenský stánok. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Slovenská republika je už tradičným vystavovateľom tohto najvýznamnejšieho turistického veľtrhu v Maďarsku. Podľa ministra Érseka by rozvoju turistiky s Maďarskom pomohli mosty i priechody.

Budapešť 2. marca (TASR) - Projekty, akými sú výstavba ipeľských mostov a hraničných priechodov, by mohli napredovať rýchlejšie. Povedal to dnes v Budapešti na 40. ročníku medzinárodnej výstavy cestovného ruchu Utazás 2017 minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Árpád Érsek, podľa ktorého by tieto projekty pomohli rozvoju cestovného ruchu medzi Slovenskom a Maďarskom.

"Teraz je pokoj medzi ľuďmi. Avšak musím povedať, že sú aj témy, ktoré čakajú na otvorenie z obidvoch strán," zhodnotil Érsek situáciu vzťahov medzi Slovákmi a Maďarmi, ktoré majú priamy vplyv na ochotu cestovať. "Samozrejme, projekty, ktoré, si myslím, že by mohli trošku rýchlejšie napredovať, to sú ipeľské mosty, to sú hraničné priechody, čo by práve pomohlo tomuto, prečo sme tu dnes," dodal.

Minister vyzdvihol dôležitosť priechodnosti hraníc. "Musím pripomenúť, že budujeme komárňanský most a ďalšie napojenia. To všetko pomôže aj cestovnému ruchu. A hlavne tie malé priechody, ktoré nech sú spravené na európskej úrovni, že ľudia sa dostanú rýchlo, vedia prejsť, nemusia obchádzať, to je dôležité pre cestovný ruch," myslí si šéf rezortu.



Podľa jeho slov rezervy sú v prepojení železničnej dopravy. Pomohlo by napríklad prepojenie Zvolena s Budapešťou. "Myslím si, že k tomu, aby sme budovali spoločne, musí byť dobrá atmosféra, musí byť dôvera na obidvoch stranách, a toto sa snažíme my, politici, prekonať," zdôraznil.

Érsek podotkol, že v roku 2016 dosiahol počet návštevníkov Slovenska rekordných päť miliónov, "podarilo sa na každého Slováka priniesť jedného hosťa, čo je pozitívne". Budapeštiansku výstavu minister navštívil práve z dôvodu, aby podporil rozvoj cestovného ruchu. Pripomenul, že samotná Budapešť je mu veľmi blízka, strávil v nej mnoho času.

"Samozrejme, maďarskí turisti tiež nám pomáhajú v tej turistike. Skoro stotisíc Maďarov prišlo oficiálne na Slovensko, ale ich je určite viac, pretože tí, ktorí prídu na návštevy známych a rodiny, tých nevieme vyčísliť," uviedol minister. Podčiarkol dôležitosť toho, aby sa návštevníci Slovenska vracali, k čomu však treba, aby od slovenských podnikateľov dostali kvalitné služby.

"Máme čo ukázať na Slovensku. Samozrejme, potešujúce je to, že tu spájame v konečnom dôsledku gastronómiu, turistiku či historické miesta. Na to sú ľudia pripravení, to majú radi, že im poskytujeme určitú službu," konštatoval a dodal, že Slovensko je veľmi rôznorodé, má čo ponúknuť v zime i v lete.



"Termálne pramene, musím povedať, že tam ešte vidím neustále možnosti, ako napríklad v Maďarsku majú využité tie termálne vrty," uviedol a podčiarkol, že na Žitnom ostrove je mnoho vrtov, ktoré ale treba otvoriť.

V reakcii na otázku TASR týkajúcu sa začlenenia Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) priamo do štruktúr ministerstva dopravy s platnosťou od 1. januára 2017 minister povedal, že od nej okrem zefektívnia jej fungovania očakáva aj úsporu finančných prostriedkov, ktoré potom bude možné využiť na lepšiu propagáciu, aby bolo možné pritiahnuť ešte viac turistov.

Na veľtrhu Utazás vystavuje 300 subjektov z 23 krajín sveta. SR, ktorá je už tradičným vystavovateľom tohto najvýznamnejšieho turistického veľtrhu v Maďarsku, sa prezentuje v stánku s rozlohou 150 štvorcových metrov. Vystavuje v nej 11 slovenských regiónov: Bratislava, Bratislava región, Košice, Slovenský raj a Spiš, Tatry-Spiš-Pieniny, Región Vysoké Tatry, Nízke Tatry juh, Donovaly, Mesto Lučenec, Hradné múzeum Fiľakovo, Žilinský turistický kraj a Múzeum Betliar. V samostatnom stánku sa predstavuje Nitriansky samosprávny kraj. Čestným hosťom výstavy, ktorá potrvá do 5. marca, je Rusko. Organizátori očakávajú takmer 40.000 návštevníkov.