Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

SR sa s ďalšími krajinami dohodla na diverzifikácii trás zemného plynu

Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a slovenský premiér Robert Fico počas symbolického otvorenia prepojenia slovenskej a maďarskej siete plynovodov v maďarskej obci v obci Szada, nachádzajúcej sa 28 kilometrov severovýchodne od Budapešti, 27. marca 2014. Foto: TASR/MTI

Pre TASR to potvrdil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák s tým, že išlo o slovenskú iniciatívu.

Riga 21. mája (TASR) – Slovensko sa spolu s ďalšími tromi krajinami strednej a juhovýchodnej Európy dnes v Rige dohodlo na spoločnom hľadaní nových zdrojov zemného plynu a trás na jeho prepravu. Pre TASR to potvrdil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák s tým, že išlo o slovenskú iniciatívu.

Ministri zahraničných vecí Slovenska, Maďarska Péter Szijjártó, Bulharska Daniel Mitov a Rumunska Bogdan Aurescu podpísali memorandum, v ktorom vyjadrujú politickú podporu prepojeniu existujúcej infraštruktúry na dodávky plynu. Do Rigy pricestovali spolu s ďalšími kolegami z Európskej únie na summit Východného partnerstva.

Účastnícke krajiny vyjadrujú podporu vytvoreniu interkonektorov a zvýšeniu kapacít na reverzný tok s využitím infraštruktúry na svojom území. Zároveň deklarujú zámer spoločne hľadať nové zdroje a možnosti na diverzifikáciu dodávok zemného plynu.