Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

SR sa zaujíma o inovatívne návrhy pre riešenie krízy na trhu s mliekom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Situácia na trhu s mliekom a bravčovým mäsom v EÚ sa opäť komplikuje.

Brusel 15. februára (TASR) - Situácia na trhu s mliekom a bravčovým mäsom v EÚ sa opäť komplikuje. Uviedla štátna tajomníčka ministerstva pôdohospodárstva SR Magdaléna Lacko-Bartošová v rámci dnešného zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

Pripomenula, že opatrenia, ktoré boli prijaté vlani v septembri na úrovni EÚ, iba čiastočne zabrzdili úpadok týchto sektorov a nemali dlhodobý charakter. Aj preto v Rade ministrov dnes prebehli neformálne diskusie k tomuto bodu, kde sa mapovali postoje jednotlivých členských štátov. Ministri sa zároveň oboznámili s dokumentmi o možnom riešení tejto situácie, ktoré v tejto oblasti predložilo Poľsko, Španielsko a Francúzsko.

Lacko-Bartošová uviedla, že slovenská delegácia poukázala na nepriaznivú situáciu s mliekom a bravčovým mäsom na našom trhu a zdôraznila, že Európska komisia bola vyzvaná, aby prijala sériu opatrení a aj určitý stupeň regulácie, ktorý by zabrzdil nepriaznivú situáciu v týchto sektoroch.

Slovensko sa podľa jej slov zaujíma o nové návrhy francúzskej delegácie, ktorá hovorila o inovatívnych mechanizmoch pre zmiernenie krízovej situácie.

"Francúzi navrhli doteraz nevyužité mechanizmy. Aj preto, že doterajšie nariadenia Európskej komisie situáciu zvlášť neriešili. Inovatívne mechanizmy navrhujú poskytnutie podpory výrobcom, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú znížiť objem výroby v čase klesajúcich cien. Takýto model využívajú aj v Holandsku," uviedla štátna tajomníčka.

Dodala, že medzi ďalšie zaujímavé návrhy patria vyvážené obchodné vzťahy v rámci potravinového reťazca, kde je nápad monitorovať marže obchodných reťazcov. Ďalej sú tu možnosti zavedenia úverov na podporu vývozu, keď vývozcovia ponúknu riešenie financovania svojim zahraničným partnerom a dosť sa podľa jej slov hovorilo aj o nových systémoch včasného varovania a o mechanizmoch predchádzania krízam. Ministri sa v tomto kontexte zaoberali aj podporou podnikov, poľnohospodárskych systémov a výrobných oblastí pre znevýhodnené oblasti či možnou podporou Európskej investičnej banky (EIB) pre najviac zadlžené podniky v agrosektore.

Lacko-Bartošová upozornila, že podľa ministrov sa nič nezmenilo v súvislosti s ruským embargom na potraviny z krajín EÚ, aj preto vyzvali Európsku komisiu, aby v tomto smere pokročila a prekonala súčasnú situáciu, najmä zrušením ruského embarga, ktoré sa javí nateraz "v nedohľadne".

"Tie trhy, ktoré sa stratili v sektore mlieka, neboli plne nahradené," opísala situáciu štátna tajomníčka. Situáciu podľa nej nezlepšili ani údaje Mliečneho observatória, keď sa pôvodne predpokladalo, že sa situácia na trhu s mliekom stabilizuje, avšak celosvetový dopyt po mliečnych výrobkoch nebude taký, ako sa očakáva.

"Zvyšuje sa produkcia v Európe a ceny zostávajú nízke. Aj preto eurokomisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan by mal prijať krátkodobé aj dlhodobé účinné opatrenia a hľadať nové trhy pre producentov mlieka," skonštatovala Lacko-Bartošová.