Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci bez príjmu môžu žiadať o dávku z garančného poistenia

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

O dávku môžu požiadať zamestnanci, ktorým zamestnávateľ z dôvodu platobnej neschopnosti nevypláca príjmy z pracovnoprávneho vzťahu.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Vlani požiadalo Sociálnu poisťovňu o dávku z garančného poistenia 4662 klientov, z tohto počtu bolo doteraz priznaných 4423 dávok. Priemerná vyplatená suma dávky bola vo výške 1069,43 eura, pričom v roku 2012 to bolo 1265,09 eura a 1078 eur v roku 2011. Údaje prinieslo najnovšie aprílové číslo odborného mesačníka Sociálne poistenie, ktorý vydáva Sociálna poisťovňa.

O dávku môžu požiadať zamestnanci, ktorým zamestnávateľ z dôvodu platobnej neschopnosti nevypláca príjmy z pracovnoprávneho vzťahu.

"Podmienkou nároku na dávku garančného poistenia je okrem existencie neuspokojených nárokov z pracovnoprávneho vzťahu aj platobná neschopnosť zamestnávateľa. Vznik platobnej neschopnosti je viazaný na doručenie návrhu na vyhlásenie konkurzu na zamestnávateľa na príslušný konkurzný súd. V niektorých situáciách vzniká platobná neschopnosť aj rozhodnutím súdu o prechode reštrukturalizácie na konkurzné konanie," uviedla autorka článku z oddelenia metodiky poistenia v nezamestnanosti a garančného poistenia Sociálnej poisťovne JUDr. Zuzana Kamenistá.

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi došlo k miernemu poklesu prípadov, v ktorých poisťovňa dávky vyplatila, pretože v roku 2012 boli dávky garančného poistenia vyplatené 5275 žiadateľom a v roku 2011 až 6390 žiadateľom.