Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Toto si myslia poslanci o návrhu štátneho rozpočtu

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD) počas rokovania druhého dňa 11. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 23. novembra 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Parlament bude o návrhu rozpočtu rokovať aj vo štvrtok 24. novembra.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Do poľnohospodárstva a priemyslu smeruje stále viac peňazí z rozpočtu, no počty zamestnancov v týchto oblastiach sa neustále znižujú. Upozornil na to počas rozpravy k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok v Národnej rade (NR) SR opozičný poslanec Eugen Jurzyca (SaS).



"Nehovorím, že tieto sektory si nezaslúžia pomoc, ale dlhodobé trendy treba akceptovať a nepriečiť sa im," zdôraznil Jurzyca. Na druhej strane, počet zamestnancov narastá v službách. Čiže viac ľudí pracuje napríklad v cestovných kanceláriách, ako účtovníci a podobne. Upozorňuje preto na fakt, že v podobe daní sa berú peniaze zo sektorov, ktoré perspektívne rastú a presúvajú sa do tých, ktoré naopak dlhodobo klesajú.

Opozičný poslanec za SaS Eugen Jurzyca
Foto: TASR/Jakub Kotian


Rozpočet označil za zrkadlo ekonomiky a teda spoločnosti ako celku. Apeloval pritom na lepšie priblíženie štruktúry rozpočtu ľuďom. Zároveň sa pridal k viacerým opozičným politikom, ktorí kritizovali posúvanie cieľa dosiahnuť vyrovnané hospodárenie. Z roku 2017 sa tento cieľ aktuálne presunul na rok 2019, upozornil.

Aj podľa Eduarda Hegera (OĽaNO-NOVA) je smutné, že na Slovensku je vôbec po prvý raz plánovaný vyrovnaný rozpočet až na rok 2019. Želal by si, aby sa takýto cieľ podarilo naplniť skôr. Ako príklad pre Slovensko uviedol Českú republiku, kde sa už vyrovnané hospodárenie podarilo dosiahnuť. "Nemôžeme sa spoliehať na to, že kríza tu nebude," upozornil poslanec. Donekonečna sa podľa neho nedá prejedať všetko, čo máme. Vyzdvihol však vyšší výber daní, čo prináša príjmy do rozpočtu.

Poslanec koaličného Smeru-SD a predseda finančného výboru parlamentu Ladislav Kamenický uznáva, že Česko urobilo krok vpred, čo sa týka vyrovnaného rozpočtu. Z dlhodobého hľadiska sú však podľa neho investície tým ťahúňom, ktorý prináša rast ekonomiky a zamestnanosť. Jurzyca mu ale oponoval, že prvoradé by malo byť to, aby boli efektívne už existujúce investície. Až potom nech sa krajina snaží o ďalšie.

Ladislav Kamenický
Foto: FOTO TASR/Martin Baumann


Dodržiavanie rozpočtových cieľov

Vláde sa v minulom období nedarilo dodržiavať rozpočtované ciele. Skonštatoval to opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) na záver druhého rokovacieho dňa 11. schôdze parlamentu počas rozpravy o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Podľa neho má vláda "vysoko nadštandardné možnosti meniť rozpočet počas jeho realizácie". "Najmä v prípade priaznivého rozpočtového vývoja je možné veľmi zásadným spôsobom vstupovať do rozpočtu len na úrovni exekutívy bez toho, aby to parlament musel schvaľovať. Nie je to úplne dôveryhodné, lebo ak bude lepší vývoj príjmov, ako sa očakával, tak my len veľmi málo budeme môcť povedať, ako s takými príjmami má naložiť. Je to dlhodobý problém," vysvetlil Beblavý.

Je presvedčený, že vláde sa v minulom období darilo horšie dodržiavať rozpočtované ciele. "Máme kritickú skúsenosť s vládou z hľadiska dodržiavania rozpočtovaných cieľov, čo sa týka deficitu. Teda, aké rozpočtové ciele deklaroval minister a ako sa potom vyvíjala skutočnosť. Bola vždy horšia za uplynulé štyri roky. Dôveryhodnosť rozpočtu je problematická z hľadiska dodržiavania cieľov," myslí si Beblavý.

Z hľadiska splnenia cieľov je však podľa neho stavaný lepšie ako tie predchádzajúce. "Tento rozpočet je korektnejší. To, že sa ale vláda nerozhodne porozhadzovať nejaké nadpríjmy, tomu pri súčasnej legislatíve nezabráni nikto. To riziko tu je. Je ale menej postavený na vode a ignorovaní mín ako niektoré predchádzajúce rozpočty," skonštatoval Beblavý. Pozitívne hodnotí aj klesajúci deficit. "Rozpočet je nastavený dôveryhodnejšie z hľadiska toho, čo možno očakávať vo svete. Dá sa veriť, že pokiaľ neprídu výrazné ekonomické šoky, budeme do roku 2019 vo vyrovnanom rozpočte," predpokladá poslanec.

Negatíva

Vidí však viaceré negatíva. "V časoch, keď sú výrazné rozpočtové nadpríjmy a ekonomika rastie, tak prichádza vláda s neustálym zvyšovaním daní a poplatkov a prináša nové. Je to nielen ekonomicky ťažko vysvetliteľné, ale aj politicky," skonštatoval Beblavý. Rezervy pritom vidí najmä v školstve a zdravotníctve. "Pri školstve sa hovorí najmä o platoch. Ale redukovať problémy len na platy je veľmi nezodpovedné. Školstvo by potrebovalo zásadnú injekciu aj na iné projekty nielen na platy, veľkú rozvojovú investíciu by potrebovalo," dodal Beblavý, ktorý upozornil aj na výdavky v zdravotníctve. Podľa neho nevidno kroky na šetrenie a úspory v tomto rezorte. "To, čo vidíme, že ide rýchlo, je, že rezort zdravotníctva ohlásil napríklad redukciu pohotovostí. Vy idete na to opačne," tvrdí Beblavý. nedostatočná je podľa neho aj podpora mladých rodín.

Parlament bude o návrhu rozpočtu rokovať aj vo štvrtok (24.11.). Do rozpravy je písomne prihlásených viac ako 10 poslancov. Následne sa budú môcť do rozpravy k zákonu roka prihlásiť ústne.

Miroslav Beblavý
Foto: TASR/Martin Baumann