Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Rokovania medzi vedením VW SK a odborármi pokračujú aj v noci

Na snímke ľudia reagujú na čiastkové výsledky rokovaní s vedením VW Slovakia. Bratislava, 21. júna 2017. Foto: TASR/Branislav Račko

Odborári dali manažmentu dva návrhy, kedy by mohli rokovania pokračovať - vo štvrtok alebo ešte dnes v noci. Vedenie sa rozhodlo pre druhú možnosť.

Bratislava 21. júna (TASR) - Ani po šiestich hodinách rokovania sa vedenie automobilky Volkswagen Slovakia (VW SK) nedohodlo s odborármi na novej kolektívnej zmluve. Vyjednávanie bude preto pokračovať aj v noci a štrajk v závode naďalej trvá.



Odborári dali manažmentu dva návrhy, kedy by mohli rokovania pokračovať - vo štvrtok (22.6.) alebo ešte dnes v noci. Vedenie sa rozhodlo pre druhú možnosť.

"Máme za sebou šesť hodín tvrdého rokovania, prešli sme viaceré body a o 22.30 h budeme pokračovať v rokovaní, nebudem ale nič konkretizovať," uviedol počas prestávky predseda predstavenstva VW SK Ralf Sacht.

Zástupcovia Moderných odborov Volkswagen už štrajkujúcich zamestnancov informovali o priebehu rokovania. Ich predseda Zoroslav Smolinský ocenil prístup Sachta, ktorý rokovanie viedol po prvýkrát. Ide pritom už o 12. kolo kolektívneho vyjednávania. "Malo to úplne inú úroveň ako doteraz," zhodnotil.



"Po dlhom čase sa nám konečne podarilo znovu obnoviť dialóg. Tie rokovania síce sú tvrdé, sú časovo náročné, ale myslím si, že budeme vedieť nájsť nejaký konsenzus a dúfam, že sa nám to podarí, aby sme našim zamestnancom dali informácie čo najskôr," dodal šéf odborov.

Časovo neobmedzený ostrý štrajk zamestnancov VW SK sa začal v utorok (20.6.) o 6.00 h. Ani po opakovaných rokovaniach aj pred sprostredkovateľom sa totiž odbory nedohodli s vedením firmy na zvyšovaní platov.

Ide o prvý štrajk v histórii slovenského závodu tejto automobilky, ktorá na Slovensku pôsobí od roku 1991.