Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

SR získala takmer stopercentné navýšenie zdrojov na odstávku Bohuníc

Atómová elektráreň Bohunice V2. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zvýšené finančné príspevky z rozpočtu EÚ na odstavenie JE Jaslovské Bohunice patrili medzi hlavné priority slovenskej delegácie v procese bilaterálnych rokovaní .

Brusel 23. novembra (TASR) - V porovnaní s Bulharskom a Litvou dostalo Slovensko v rámci doterajších rokovaní o podobe budúceho rozpočtového programu EÚ najviac peňazí na odstavenie Jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Uviedol to dnes slovenský premiér Robert Fico po skončení mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli.

"Slovensku sa oplatilo byť dôveryhodným partnerom EÚ, lebo sme získali takmer stopercentné zvýšenie príspevku na Jadrovú elektráreň Jaslovské Bohunice," uviedol premiér na stretnutí s novinármi.

Predseda vlády SR priznal, že ak by to tak zostalo aj naďalej, keďže lídrov EÚ čaká v najbližšom období dodatočný summit o úniovom rozpočte, pre Slovensko by to bol "fantastický úspech". "Lebo je rozdiel mať 105 miliónov eur a 200 miliónov eur na odstránenie jadrovej elektrárne," poznamenal Fico.

Zvýšené finančné príspevky z rozpočtu EÚ na odstavenie JE Jaslovské Bohunice patrili medzi hlavné priority slovenskej delegácie v procese bilaterálnych rokovaní s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom, pričom slovenská strana dúfala, že sa jej podarí vyrokovať sumu okolo 200 miliónov eur.

"Ak si uvedomíme, ako boli navýšené príspevky pre Bulharsko a Litvu, tak sme na tom najlepšie," zdôraznil v tejto súvislosti Fico.



Slovenský premiér pripomenul, že aj táto skutočnosť poukazuje na to, že naša krajina je v EÚ vnímaná veľmi pozitívne.

Litva mala v rámci procesu rokovaní prísľub vo výške 400 miliónov eur na odstávku jadrovej elektrárne Ignalina, pričom litovská prezidentka Dalia Grybaskauité počas summitu požadovala 680 miliónov eur. Po predčasne ukončenom rozpočtovom summite litovská prezidentka uviedla, že o konečnej sume pre túto oblasť bude možné hovoriť až po záverečnej dohode o dlhodobom rozpočte EÚ.