Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

I. ŠRAMKO: Pre vyrovnaný rozpočet v roku 2017 treba nájsť 800 mil. eur

Hosťom v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz bol predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko. Foto: Tablet.TV

Uviedol v diskusnej relácii na TABLET. TV predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Rozpočet na budúci rok so schodkom 2,29 % z hrubého domáceho produktu dáva dobrú šancu, aby Slovensko splnilo svoj strednodobý záväzok, ktorým je vyrovnaný rozpočet v roku 2017. Uviedol v diskusnej relácii na TABLET.TV predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko.

Zároveň však upozornil na potrebu dodatočných opatrení po parlamentných voľbách v roku 2016. „V roku 2016 bude potrebné nájsť 700 až 800 miliónov eur na dodatočné opatrenia, aby sa splnil cieľ vyrovnaného rozpočtu v roku 2017,“ zdôraznil Šramko, ktorý vidí možné opatrenia na strane príjmov aj výdavkov. „Vidíme snahu o lepší výber daní, ktorá v poslednom čase prináša veľký efekt. Do budúcnosti je priestor aj v majetkových daniach, či v adresnosti sociálnych dávok,“ dodal šéf rozpočtovej rady.

Podľa Šramka je dôležitá aj realizácia reformy ESO, ktorá je dobre pripravená, a je to cesta ako znížiť náklady na obsluhu štátu. „Kľúčové pre Slovensko a pre jeho ďalší vývoj je, aby sa postupným znižovaním deficitov, dosiahla situácia, kedy aj celkový dlh krajiny začne klesať,“ upozornil Šramko.

Rozpočet verejnej správy dnes definitívne schválila Národná rada SR. Deficit verejných financií klesne z tohtoročných očakávaných 2,9 % na 2,29 % HDP. Verejný dlh má ostať pod hranicou 55 % HDP. Zo 142 prítomných zákonodarcov hlasovalo za zákon roka 81 poslancov vládneho Smeru-SD, proti bolo 53 a hlasovania sa zdržalo 8 opozičných a nezaradených zákonodarcov.

Rezort financií musel v rozpočte nájsť prostriedky na viaceré nové opatrenia, ktoré začnú platiť od budúceho roka. Sú nimi zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné odvody pre nízkopríjmových zamestnancov, ale aj navýšenie platov učiteľov a zamestnancov vo verejnej správe a štátnej službe. Vláda taktiež vyčlenila peniaze na rozšírenie kapacity predškolských zariadení, ako aj na zavedenie súbehu pomoci v hmotnej núdzi a mzdy.

Parlament odobril pozmeňujúce návrhy z jednotlivých výborov, ktorými sa navyšujú prostriedky pre viaceré kapitoly, napríklad Kanceláriu prezidenta SR, viac peňazí dostane aj rezort školstva, hospodárstva, práce či zdravotníctva. Vláda si pre budúci rok vytvorila rezervu aj v oblasti výberu daní vo výške 300 miliónov eur.