Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO:SSE posiela prvé faktúry s novými cenami,medziročne klesnú o 6 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aj v segmente podnikateľov dochádza k poklesu priemernej integrovanej ceny, ten pokles predstavuje priemerne 3 %.

Bratislava 14. marca (TASR) – Prvé opravné faktúry za elektrinu s novými cenami odídu zo Stredoslovenskej energetiky (SSE) v najbližších dňoch. Celková cena pre domácnosti klesla v porovnaní s rokom 2016 v priemere o 6 % a podnikateľom o 3 %. Informovala o tom spoločnosť na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Na základe nových cenových rozhodnutí, ktoré vydal Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pre väčšinu dodávateľov elektrickej energie, začala SSE po úprave informačných systémov a prepočítavaní koncových cien a preddavkov posielať nové faktúry.



„Po prepočítaní týchto sadzieb a aplikovaní nových cien v segmente domácností očakávame 6-% pokles celkovo na integrovanej cene. Aj v segmente podnikateľov dochádza k poklesu priemernej integrovanej ceny, ten pokles predstavuje priemerne 3 %,“ priblížil riaditeľ divízie obchodu a služieb SSE Szilárd Mangult.

Domácnosti, ktoré už dostali faktúry v januári alebo vo februári, teraz dostanú opravné faktúry zohľadňujúce nové ceny platné k 1. januáru 2017. Opraviť bolo treba podľa predstaviteľov spoločnosti celkovo asi 65.000 faktúr. „Opravné faktúry budeme generovať automaticky. Dnešným dňom začíname fakturovať podnikateľov a následne aj domácnosti,“ povedal Mangult.



V opravnej faktúre s novými cenami nájde zákazník výšku nového preddavku. Prípadný rozdiel, ktorý vznikol od začiatku roka, bude vo faktúre zohľadnený. Domácnosti, ktoré zatiaľ vyúčtovacie faktúry nedostali, dostanú nové faktúry so správnymi cenami.

Pre podnikateľov a samosprávy s mesačnou fakturáciou platí to isté ako pre domácnosti. To znamená, že im budú automaticky vystavené opravné faktúry. Podnikatelia, ktorých fakturácia prebieha na ročnej báze vždy k 31. decembru, ešte fakturovaní neboli. Bola im však doručená vyúčtovacia faktúra za rok 2016. SSE upozornila, že túto je potrebné uhradiť.



Spoločnosť odhadla svoju škodu spôsobenú zmenami rozhodnutí regulátora na 400.000 až 450.000 eur. Jej generálny riaditeľ Zdeněk Schraml uviedol, že do koncovej ceny si ju firma pretaviť nevie a bude ju musieť znášať sama. Nad prípadnými žalobami neuvažuje.

Zároveň však predpovedá zvyšovanie ceny elektriny v budúcnosti. „To obdobie, keď cena komodity na burze klesala niekoľko rokov po sebe, je za nami. V budúcom roku asi naozaj môžeme očakávať, že cena bude stúpať,“ avizoval Schraml.