Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SŠHR vlani evidovala nedobytné pohľadávky za 17,32 milióna eur

Vyplýva to z informácie SŠHR o rozbore stavu vývoja pohľadávok z kúpnych zmlúv po lehote splatnosti za rok 2013, ktorú dnes prerokovala a zobrala na vedomie vláda SR.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR k 31. decembru 2013 evidovala pohľadávky vo výške 138,02 milióna eur, z toho kúpne zmluvy nad päť rokov 17,32 milióna eur. Tieto pohľadávky sú už nevymožiteľné. Vyplýva to z informácie SŠHR o rozbore stavu vývoja pohľadávok z kúpnych zmlúv po lehote splatnosti za rok 2013, ktorú dnes prerokovala a zobrala na vedomie vláda SR.

"Pohľadávky z kúpnych zmlúv po lehote splatnosti už v roku 2013 nevznikali. SŠHR SR pri uzatváraní kúpnych zmlúv požaduje od zmluvného partnera platbu vopred. Týmto sa zamedzilo vzniku ďalších nedobytných pohľadávok," uviedla v materiáli správa hmotných rezerv.

Pohľadávky po lehote splatnosti sú podľa nej evidované ako nedobytné, pretože ani uskutočnením všetkých právnych krokov, ktoré zákon umožňuje, sa nepodarilo veľkú časť týchto pohľadávok právne vymôcť.

"V minulých obdobiach boli k pohľadávkam z kúpnych zmlúv po lehote splatnosti vyrubené penále vo výške 23,57 milióna eur," dodala SŠHR SR vo vládnom materiáli.