Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

SŠHR: Zo skladov hmotných rezerv sa nevytratila žiadna munícia

Na snímke predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR Ján Rudolf počas tlačovej konferencie na tému Reakcia na vyjadrenia Roberta Fica o použití munície zo skladov SŠHR za 9 mil. eur, 18. mája 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Reagoval tak na vyjadrenia predsedu opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica o použití munície zo skladov SŠHR za 9 miliónov eur.

Bratislava 18. mája (TASR) - Zo skladov Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR sa posledné roky nevytratila žiadna munícia. Uviedol to vo štvrtok na brífingu SŠHR SR jej predseda Ján Rudolf v reakcii na vyjadrenia predsedu opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica o použití munície zo skladov SŠHR za 9 miliónov eur. Ficove vyjadrenia sú podľa Rudolfa klamstvo.

"SŠHR neposkytla inému štátu počas môjho trojročného pôsobenia žiadnu muníciu, žiadne granáty, žiadnu vojenskú techniku alebo materiál vojenského charakteru, a to nielen vo vzťahu k Ukrajine, ale ani k iným štátom. Ubezpečujem, že zo skladov štátnych hmotných rezerv sa žiadna munícia v hodnote 9 miliónov eur nikdy nevytratila," vyhlásil Rudolf.

"Dôrazne sa ohradzujem voči tomu, že v SŠHR dochádzalo a dochádza k hrubému porušovaniu zákonov. Táto inštitúcia a moji kolegovia po tom všetkom, čo sme si zažili a čím všetkým sme si prešli, si to nezaslúžia. Éra zlatých tehličiek a predražených mercedesov, ale aj platinových sitiek je v tejto inštitúcii už dávno minulosťou," zdôraznil.

"Klamali ste, pán Fico, o nákupe testov a klamali ste aj o vyskladnení munície," odkázal opozičnému politikovi. Vyzval zároveň Fica a iných politikov, aby SŠHR prestali ťahať do politických prekáračiek. "Prestaňte zavádzať a klamať o SŠHR a urážať čestných a svedomitých ľudí, ktorí napriek tomu, čo sa tu dialo za minulého vedenia, svedomito a poctivo pristupujú k svojim povinnostiam a pracujú pre všetkých občanov a obyvateľov SR v snahe očistiť a modernizovať náš úrad," doplnil.

Dodal, že počas posledných troch rokov došlo k likvidácii ručných granátov URG-86. Tieto granáty nariadil SŠHR zlikvidovať ešte v roku 2014 vtedajší minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Išlo o chybnú muníciu. Granáty rovnakého vzoru totiž spôsobili výbuch v Novákoch a z bezpečnostných dôvodov bola nariadená ich likvidácia.

"Môžem vám povedať, že sú tu ŠHR, ktoré majú zo zákona povinnosť vytvárať rezervy pre tento štát, pre bezpečnostné situácie. Vieme, že v skladoch bola munícia za 9 miliónov eur, ktorá sa jednoducho vytratila, tam zrazu nie je. Ale nemôžete len tak vybrať zásoby štátu a dať to niekde inému štátu, pokiaľ ten majetok nevyhlásite za nepotrebný alebo nepoužiteľný. Myslíme si, že dochádzalo k hrubému porušovaniu zákonov," mal podľa Rudolfa 16. mája uviesť Fico.

"Štátne hmotné rezervy dnes jednoznačne povedali, čo sú fakty v tomto príbehu. Podobne by sme reagovali aj my. Ozbrojené sily majú všetku muníciu na to, aby obranyschopnosť SR nebola ohrozená," reagoval na brífing SŠHR o munícii nový minister obrany Martin Sklenár.