Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Standard & Poor's zvýšila ratingový výhľad Grécka. Na pozitívny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Agentúra zlepšenie výhľadu vysvetľuje zotavením hospodárstva, reformami finančnej politiky a ďalšími úľavami, ktoré môžu Grécku v najbližších rokoch pomôcť znižovať zadlženosť.

Londýn/Atény 21. júla (TASR) - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes zvýšila výhľad ratingu úverovej dôveryhodnosti Grécka zo stabilného na pozitívny. Aktuálny rating bonity zostáva na stupni "B", čiže v kategórii rizikových investícií.

Agentúra zlepšenie výhľadu vysvetľuje zotavením hospodárstva, reformami finančnej politiky a ďalšími úľavami, ktoré môžu Grécku v najbližších rokoch pomôcť znižovať zadlženosť. S&P poukázala aj na dohodu krajín eurozóny o ďalšej pomoci, ktorá uľahčí Grécku návrat na kapitálové trhy.

V posledných dňoch sa objavili špekulácie, že Grécko by mohlo opäť začať vydávať dlhopisy. Doteraz získavalo financie len zo zahraničnej pomoci. Rozhodnutie S&P tak môže grécku vládu podporiť v úmysle vydať štátne dlhopisy.

Atény podporilo aj rozhodnutie Medzinárodného menového fondu (MMF) o schválení ďalšieho úveru vo výške 1,6 miliardy eur. Tento úver je však podmienený súhlasom európskych veriteľov s dlhovými úľavami, napríklad, odpustením časti dlhu. MMF však tieto podmienky neprepojil s časovým ultimátom.

S&P hodnotí Grécko lepšie než zvyšné dve ratingové agentúry. Moody's pridelilo Grécku rating bonity "Caa2" a Fitch známku "CCC". Obidve tieto známky sú o dva stupne horšie než aktuálny rating S&P.