Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Starnutie ľudí je v krajských mestách viditeľnejšie ako na vidieku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K 1. januáru 2023 malo všetkých osem krajských miest vyšší podiel seniorov medzi obyvateľmi ako samotná Slovenská republika.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Starnutie populácie je v krajských mestách viditeľnejšie ako v menších mestách a na vidieku. K 1. januáru 2023 malo všetkých osem krajských miest vyšší podiel seniorov medzi obyvateľmi ako samotná Slovenská republika. Seniori v celej populácii Slovenska pritom tvorili podiel 17,9 %. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, podľa ktorého počet a podiel obyvateľov nad 65 rokov rastie najvýraznejšie práve v krajských mestách.

Najvyšší podiel seniorov malo krajské mesto Trenčín (22,4 %). Podiel nad 20 % seniorov v štruktúre obyvateľov mesta prekročili aj mestá Banská Bystrica, Trnava a Nitra.

Najrýchlejšie podľa údajov ŠÚ SR za posledných päť rokov starlo obyvateľstvo v Banskej Bystrici, Prešove a Žiline. Podiel seniorov v týchto krajských mestách sa zvýšil o tri a viac percentuálnych bodov (p. b.) na súčasných 21,5 % v Banskej Bystrici, 19,9 % v Prešove a 19,7 % v Žiline.

Najpomalšie starne obyvateľstvo v Bratislave. Podiel seniorov v hlavnom meste sa od roku 2019 zvýšil o 1,6 p. b. na súčasných 19,7 %. "Hlavné mesto bolo jediným z krajských miest, v ktorom tempo rastu poproduktívnej zložky obyvateľstva bolo dokonca nižšie ako tempo rastu v rámci Slovenska (1,8 p. b.)," doplnila hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.