Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V decembri štartuje pilotná prevádzka nadlimitných nákupov cez EKS

Na snímke zľava expert Európskej komisie na verejné obstarávanie, Generálne riaditeľstvo pre vnútorný trh a služby Jaroslav Kračún, autor eGovernmentovej legislatívy Marek Kaľavský, poradkyňa ministerstva vnútra SR pre verejné obstarávanie, koordinátorka projektu EKS Tatiana Behrová a zakladajúci partner a senior analytik Health Policy Institute Tomáš Szalay počas workshopu Budúcnosť elektronizácie verejného obstarávania v zdravotníctve, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Elektronické trhovisko bolo zriadené 1. júla minulého roka.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Prvé pilotné nadlimitné nákupy v rámci elektronického trhoviska bude možné realizovať už v priebehu tohto mesiaca. Potvrdila to poradkyňa ministra vnútra pre verejné obstarávanie Tatiana Behrová. Očakáva, že počas testovacej prevádzky sa tento systém doladí, prípadne doplní o ďalšie funkcionality tak, ako to bolo aj pri spúšťaní podlimitných nákupov cez Elektronický kontraktačný systém (EKS). Ten naplno funguje od februára tohto roka.

„Nadlimitné trhovisko bude v pilotnej prevádzke fungovať dovtedy, kým nebudeme mať pocit, že prevádzka je vyprecizovaná a nákupy bežia bez problémov,“ avizovala Behrová. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) nedávno odhadol, že systém by mohol byť plne funkčný od marca budúceho roka. Nadlimitné zákazky sa cez EKS doteraz robiť nedali, priniesla ich až novela zákona o verejnom obstarávaní schválená v septembri tohto roka.

Behrová túto možnosť víta. Pripomenula, že nákup desiatok áut nie je v princípe iný, ako obstaranie niekoľkých kusov, ktoré sa už teraz dajú kúpiť cez EKS. Podobné je to aj pri iných, bežne dostupných tovaroch a službách. „Ministerstvo vnútra napríklad nakupuje kancelársky papier v takých objemoch, ktoré sú rozhodne nadlimitné, ale tento nákup sa nelíši pri podlimitnom a nadlimitnom zadávaní zákazky,“ vysvetlila.

Pravidlá pre nadlimitné obstarávania sú však vzhľadom na vyššie sumy iné, komplikovanejšie. „Nie je možná anonymizácia obstarávateľa, ten musí vyhlasovať každú zákazku v európskom vestníku. Je nutné umožniť inštitút vysvetľovania zadania, inštitút revíznych postupov. Procesy za tým obchodovaním sú oveľa zložitejšie. Napriek tomu sa snažíme, aby to užívateľské rozhranie bolo čo najzhodnejšie s tým, na čo sú už všetci zvyknutí pri podlimitnom trhovisku,“ priblížila Behrová.

Takéto obstarávanie bude trvať dlhšie než niekoľko dní, ako je to pri bežných podlimitných elektronických nákupoch. Aj v tomto prípade však Behrová očakáva výraznú úsporu času pre obstarávateľov. „Pri nadlimitnom nakupovaní trvá teraz obchodovanie v priemere polroka, v najlepšom prípade je takýto proces verejného obstarávania štvormesačný. Trhovisko by malo priniesť možnosť, pri bežne dostupných tovaroch a službách, posunúť sa na čas jedného mesiaca,“ doplnila.

Využívanie nadlimitného trhoviska je momentálne podľa zákona možnosťou, nie povinnosťou, ako realizovať verejnú súťaž. Elektronická forma je však podľa Behrovej výhodná vďaka svojej časovej aj priestorovej flexibilite. „Myslím si, že práve kvôli tomu budú tí, ktorí tieto procesy realizujú, radi siahať po takom nástroji, ktorý im tú flexibilitu prinesie,“ dodala.

Elektronické trhovisko bolo zriadené 1. júla minulého roka. Prvý obchod sa na ňom uskutočnil 30. septembra, v ostrej prevádzke funguje od 1. februára tohto roka. Povinne na ňom nakupuje štát, obec, vyšší územný celok, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, ak hodnota tovaru, služieb či stavebných prác presahuje 1000, resp. 5000 eur, a dosahuje najviac 134.000 eur v prípade štátu, respektíve 207.000 eur v prípade ostatných obstarávateľov. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.186.000 eur. Nadlimitné nákupy sa týkajú obchodov nad týmito sumami.

Okrem Elektronického trhoviska nasledujú v EKS ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov. Tretím je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky.