Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Až 50 startupov môže získať financovanie 30.000 eur

Ilustračné foto Foto: deutschebank.ge

Tento rok sa sústredíme na pomoc startupom z oblasti finančných technológií, skonštatoval z tímu organizátorov Booster akcelerátora.

Bratislava 3. septembra (TASR) – Až 50 startupov, primárne zo strednej a východnej Európy, môže získať v rámci akceleračného programu počiatočné financovanie 30.000 eur a najúspešnejší až do výšky 150.000 eur. Konzorcium piatich akcelerátorov zo strednej a východnej Európy (CEED Tech), ktoré je financované grantom z Európskej komisie, do konca roku 2016 tak podporí začínajúcich podnikateľov celkovou sumou 5 miliónov eur, z toho v minuloročnom prvom kole sa takmer polovica už použila. Teraz sa otvára nová výzva, v rámci ktorej sa poskytne startupom v roku 2016 ďalších 2,5 milióna eur. V súčasnosti až do 1. novembra prijíma prihlášky do svojich piatich akcelerátorov, so začiatkom akceleračného programu v januári 2016. Jedným z nich je aj slovenský Booster, ktorý zastrešuje inovačný priestor The Spot.

"Tento rok sa sústredíme na pomoc startupom z oblasti finančných technológií. Slovensko má totiž pre tento segment veľmi dobré podhubie, mentorov, technológie, testovací trh. A takzvaný FinTech dnes doslova hýbe svetom inovácií. Bez šancí na prijatie však nie sú ani zaujímavé startupy z iných sektorov," upozornil z tímu organizátorov Booster akcelerátora Matej Ftáčnik.

Konzorcium spolupracuje s viac ako 300 špičkovými expertmi, mentormi a investormi z celého sveta. Akceleračné programy trvajú v priemere tri mesiace a majú pomôcť firmám dostať inovatívne produkty a nápady na trh, pripraviť marketingové a predajné stratégie a získať zároveň aj ďalšie investície.

V prvom kole šesť tímov zo Slovenska okrem finančnej pomoci získalo aj odborné poradenstvo v tom, ako môžu uspieť so svojimi službami a produktmi u zákazníkov a ako efektívne nastaviť stratégiu. Skončilo sa na jar 2015 šiestimi spoločnými Demo dňami v celej Európe. V Taline, Bratislave, Prahe, Budapešti a Vilniuse bolo celkovo akcelerovaných a zafinancovaných 34 startupov z 15 krajín, ktoré spolu získali viac ako 2 milióny eur. Mnohým sa podarilo získať už ďalšiu nadväzujúcu investíciu, či dostať do svetových akcelerátorov v Londýne i USA.

CEED Tech konzorcium je financované z prostriedkov FIWARE programu. Ide o platformu riadenú Európskou úniou, pre rozvoj a globálne nasadenie aplikácií pre internet budúcnosti. API špecifikácia pre FIWARE je otvorená a aktívni užívatelia sú rozhodujúcim faktorom k tomu, aby sa platforma stala štandardne využívaným prostriedkom a riešením.