Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Štát bude zverejňovať informácie o eurofondoch

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Možnosti verejnosti kontrolovať prerozdeľovanie a čerpanie eurofondov by sa mohli rozšíriť.

Bratislava 11. novembra (TASR) – Možnosti verejnosti kontrolovať prerozdeľovanie a čerpanie eurofondov by sa mohli rozšíriť. Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) totiž súhlasí s obsahom hromadnej pripomienky, ktorú podpísalo takmer 600 občanov a jej iniciátorom prisľúbil, že navrhované zmeny do novely zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov zapracuje.

Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika, ktorý je jedným z autorov hromadnej pripomienky k novele, považuje doterajšiu úroveň transparentnosti čerpania eurofondov za nedostatočnú a tvrdí, že ani návrh z dielne vicepremiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) neprináša v tomto smere žiadne zlepšenie. Verejná správa pritom disponuje dostatkom informácií, ktoré sú v prehľadnej forme usporiadané v rámci informačných systémov, nie sú však aktívne zverejňované.

Keďže sa autorom pripomienky podarilo získať viac než 500 podpisov, tento týždeň sa k nej na Pellegriniho úrade uskutočnilo rozporové konanie. Práve aktívne zverejňovanie informácií o eurofondoch na internete je jednou z ich dvoch požiadaviek.

„Dohodli sme sa, že úrad naformuluje svoju predstavu o tom, ako to upraviť. Ale zhodli sme sa, že by mala vychádzať zo zásady, na ktorej je založený celý infozákon. Čo nie je tajné, je verejné,“ napísal na sociálnej sieti poslanec parlamentu za SaS Ondrej Dostál, ktorý sa vo veci angažuje spolu s Dušanom Slobodom a Ivanom Kuhnom z inštitútu.

Ďalší bod hromadnej pripomienky sa týka zloženia monitorovacích výborov, ktoré sú zriadené pre dohľad nad fungovaním jednotlivých operačných programov. Mimovládne organizácie pripomínajú, že v súčasnosti väčšinu členov vo väčšine monitorovacích výborov tvoria zástupcovia ministerstiev či organizácií v ich zriaďovateľskej pôsobnosti.

Takéto výbory sú podľa nich iba potemkinovskou dedinou vytvárajúcou zdanie dohľadu nad tým, ako prebieha proces rozhodovania o rozdeľovaní finančných prostriedkov EÚ a implementácie projektov. Navrhujú preto, aby zástupcovia štátu boli v monitorovacích výboroch v menšine a väčšinu získali zástupcovia verejnosti. „V zásade sme sa zhodli aj ohľadom nášho druhého návrhu,“ konštatoval Dostál.

Obe pripomienky považuje úrad za konštruktívne a spôsobilé priniesť väčšiu transparentnosť do procesu čerpania eurofondov. „Z tohto dôvodu prezentoval ÚPVII pozitívne stanovisko k navrhovaným úpravám a spoločne so zástupcami verejnosti diskutoval o najvhodnejšej textovej úprave ustanovení novely zákona. Výsledkom rokovania bola dohoda, že ÚPVII po prediskutovaní navrhovanej úpravy novely zákona zašle tento návrh zástupcom verejnosti na pripomienky a po ich zapracovaní predloží upravený návrh na rokovanie vlády,“ uviedol pre TASR jeho komunikačný odbor.

Pripomienku bolo možné podporiť do 11. októbra, získala 597 podpisov. Medzi jej 15 iniciátormi sú zástupcovia siedmich mimovládnych organizácií a štyria poslanci Národnej rady SR – Ondrej Dostál, Martin Poliačik (obaja SaS), Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) a Miroslav Beblavý (nezaradený).