Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Štát dá nemocniciam na vyplatenie dlhov stámilióny eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Oddlžovanie bude dobrovoľné, peniaze majú dostať tí, ktorí budú ochotní plniť ozdravné plány.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Štát dá nemocniciam na vyplatenie svojich dlhov stámilióny eur. Vláda dnes odsúhlasila koncept ich oddlženia, s ktorým prišiel minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Nemocnice tak majú dostať zo štátnych aktív peniaze na dlhy, ktoré vznikli do konca minulého roka, najviac však 585 miliónov eur. Tento krok musí ešte odsúhlasiť parlament.

Oddlžovanie sa má týkať štátnych aj neštátnych nemocníc. Nebude jednorazové, prebehne vo viacerých etapách, najprv sa budú vyplácať staršie dlhy. Oddlžovanie bude dobrovoľné, peniaze majú dostať tí, ktorí budú ochotní plniť ozdravné plány. Štát chce oddlžovať dvoma formami - takzvanou dohodou o fixnom diskonte a elektronickou aukciou. Nemocnice najviac dlhujú dodávateľom za špeciálny zdravotnícky materiál, ktorí Druckerovu koncepciu už pred dnešným rokovaním odmietli a Sociálnej poisťovni.

V rámci oddlženia budú nemocnice pristupovať k zmluve, tá im zadefinuje povinnosti. Medzi podmienkami je napríklad plnenie ozdravného plánu (netýka sa prvého kola oddlžovania) či vytvorenie dozorných orgánov s presne určeným minimálnym štatútom (kontrola obstarávaní a nákupov, možnosť odvolania štatutára pri presne určených dôvodoch).

Pri porušení dohôd prídu sankcie. Plnenie ozdravných plánov na obdobie piatich rokov bude kontrolovať ministerstvo zdravotníctva. Napríklad štát nemocniciam, ktoré chceli špekulovať, už nedá možnosť čerpať ďalšie financie na oddlžovanie, môže iniciovať i zmenu štatutárneho orgánu, hrozí aj vysoká pokuta za porušenie zmluvy. Takisto možno rozhodnúť o zmrazení zvyšovania miezd nad úroveň zákonom stanoveného minima.

Dlh v zdravotníctve vlani narástol na 647,24 milióna eur. Najviac, 547,16 milióna eur, dlhujú štátne univerzitné a fakultné nemocnice. So záväzkami po lehote splatnosti majú problémy aj zariadenia v pôsobnosti ministerstiev vnútra a obrany (24,89 milióna eur), ako aj tie delimitované na obce a vyššie územné celky a transformované na neziskové organizácie (74,91 milióna eur).

Nemocnice sa v minulosti oddlžovali trikrát. Prvýkrát za vlády Mikuláša Dzurindu (vtedy SDKÚ-DS) prostredníctvom spoločnosti Veriteľ. Na tento účel sa vtedy využilo asi 664 miliónov eur. Oddlžoval aj prvý kabinet Roberta Fica (Smer-SD), nemocniciam poskytol 130,2 milióna eur, ktoré mali pôvodne vrátiť, dlh im však odpustili.

Ďalšie oddlžovanie bolo v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS). Nemocnice vtedy dostali na zmazanie dlhov viac ako 300 miliónov eur. Oddlžovanie malo byť pôvodne spojené s transformáciou nemocníc na akciové spoločnosti, tá sa nakoniec zastavila.