Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Štát chce od Enelu doplatok 200 miliónov eur z privatizácie SE

Foto: TASR

Doteraz totiž nebolo urobené definitívne vyrovnanie záväzkov a pohľadávok medzi predávajúcim a kupujúcim, teda medzi štátom a Enelom.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Štát bude od spoločnosti Enel žiadať doplatok vo výške 200 miliónov eur, ktorý dodnes spoločnosť nevyplatila štátu z privatizácie Slovenských elektrární.

Doteraz totiž nebolo urobené definitívne vyrovnanie záväzkov a pohľadávok medzi predávajúcim a kupujúcim, teda medzi štátom a Enelom.

Uviedla to po skončení rokovania Výboru pre financie a rozpočet hovorkyňa rezortu hospodárstva Miriam Žiaková s tým, že o tejto záležitosti chcú s Enelom rokovať ešte pred predajom jeho väčšinového podielu novému investorovi. "Predtým ako sa uskutoční samotný predaj, budeme chcieť, aby bola privatizácia ukončená a budeme sa opierať o analýzu, ktorá hovorí o doplatku. Približne je vo výške 200 miliónov eur," uviedla Žiaková.


Na doplatok upozornil Ivan Mikloš

Na doplatok, ktorý štát dodnes nedostal, upozornil počas rokovania finančného výboru aj nezaradený poslanec Ivan Mikloš. Výbor hovoril o prijatí uznesenia, aby Národný kontrolný úrad (NKÚ) SR vykonal kontrolu v Slovenských elektrárňach ohľadom hospodárenia s finančnými prostriedkami.

Mikloš navrhoval, aby túto záležitosť preskúmal NKÚ v rámci plánovanej kontroly v elektrárňach. Poslanci vládnej strany Smer-SD sa však počas hlasovania o zaradení tohto návrhu do uznesenia zdržali. "Chcú kontrolovať jednu vec, ale nechcú kontrolovať druhú, ktorá je evidentne zrelá na kontrolu," vyhlásil Mikloš. Poukázal, že Enel chce predať svoj väčšinový podiel v elektrárňach, kúpa ale dosiaľ nebola uzavretá.

"Považujem za absurdné, že takmer desať rokov po privatizácii nie je uzavretá a vládni poslanci odmietnu zahlasovať za to, aby NKÚ, keď už tam ide, aby prekontroloval, či postup vlády bol v poriadku a čo je dôvod, že tento proces nie je ukončený," povedal Mikloš.

S kontrolou neuspel ani Jozef Kollár

So svojím návrhom ohľadom hlbšej kontroly v elektrárňach neuspel ani jeho opozičný kolega Jozef Kollár (nezaradený). Ten zase chcel, aby NKÚ preskúmal aj štúdiu vykonateľnosti dostavby tretieho a štvrtého bloku atómovej elektrárne Mochovce. Aj pri tomto návrhu sa poslanci Smeru pri hlasovaní zdržali. "To, čo previedli poslanci Smeru na výbore je zjavným preukazom selektívnej ochrany verejného záujmu," myslí si Kollár.

Tiež sa domnieva, že predseda výboru Daniel Duchoň (Smer-SD) "dostal zjavne nejaké politické objednávky na vykonanie kontroly a nebol schopný zdôvodniť, kto si ju objednal". Kollár sa nazdáva, že okrem finančného uzatvorenia celej privatizácie je kľúčové aj to, aby NKÚ preskúmal štúdiu vykonateľnosti celého procesu dostavby tretieho a štvrtého bloku. "Už sa to predražilo o jednu miliardu eur," skonštatoval Kollár.

Predseda výboru Duchoň uviedol, že už samotná plánovaná kontrola v elektrárňach je rozsiahla. "Dnes nebudeme zaväzovať NKÚ, aby išiel nad rámec toho, čo sme schválili v uznesení. Napriek tomu pán predseda NKÚ dal prísľub, že sa bude zaoberať aj návrhmi opozície. Dôvod na vykonanie kontroly je vážny, nebudeme NKÚ zaväzovať k ďalším úlohám, ktoré sú vyslovene charakteru rozsiahlej finančnej analýzy," zdôvodnil Duchoň, prečo sa poslanci Smeru pri hlasovaní o opozičných návrhoch zdržali.