Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Štát môže prísť o peniaze kvôli súdu Eustreamu s finančnou správou

Na archívnej snímke areál spoločnosti Eustream a.s. Veľké Kapušany Foto: TASR/Roman Hanc

Spor mieri na Najvyšší súd.

Bratislava 14. januára (TASR) - Daniari by nemali uplatňovať zákon o osobitnom odvode. Podľa bratislavského krajského súdu sa totiž javí byť "v rozpore s princípom rovnosti a zákazom diskriminácie". Rozhodol tak koncom minulého roka v spore Eustreamu s finančnou správou, informuje vo svojom aktuálnom vydaní týždenník Trend. Rozsudok však nie je právoplatný, daniari sa odvolali a rozhodovať bude teraz Najvyšší súd SR.

Trend upozorňuje, že toto rozhodnutie môže pre štátnu pokladnicu predstavovať nebezpečný precedens. Osobitný odvod platia firmy z regulovaných sektorov, extra daň na podobnom princípe platia aj banky. Štát takto získava do rozpočtu desiatky miliónov eur. "V určitom ohľade sa rozsudok môže vzťahovať vo všeobecnosti na legitimitu osobitného odvodu," skonštatoval pre týždenník predseda senátu súdu Viliam Pohančeník.

Pološtátny prepravca plynu spochybnil postup daniarov pri výpočte osobitného odvodu za rok 2013. Eustream podľa rozsudku, ktorý má Trend k dispozícii, argumentoval, že nadiktovaným vkladom aktív z SPP kvôli novým európskym pravidlám sa jeho účtovný zisk zvýšil nie kvôli reálne lepšiemu hospodáreniu, ale umelo o 1,7 miliardy eur. Na základe toho mu daniari vyčíslili za rok 2013 osobitný odvod vo výške 74,8 milióna eur. Bez tohto povinného vkladu by odvod podľa účtovnej závierky firmy nedosiahol ani 17 miliónov eur.

Finančná správa sa proti verdiktu odvolala a nie je preto právoplatný. Daniari podľa rozsudku argumentovali tým, že európska smernica ani zákon o energetike pri presune aktív nevyžadujú od vkladateľa, aby ich precenil. Podľa finančnej správy sa SPP pre precenenie rozhodol sám.

Spor mieri na Najvyšší súd. Ak by dal za pravdu Eustreamu, štát by musel podľa Trendu takmer 75-miliónový odvod spoločnosti vrátiť. Ide pritom o prvý prípad, keď sa spoločnosť z regulovaného alebo finančného odvetvia obrátila na súd kvôli osobitnému odvodu. Či sa rozsudku chytia ďalšie firmy, zatiaľ nie je jasné, viaceré momentálne zisťujú jeho podrobnosti.