Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Štát odhaduje, že v tomto roku vyberie na mýte viac než vlani

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na rok 2015 pritom návrh rozpočtu počíta s ešte vyššími príjmami z mýta.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Štát odhaduje, že v tomto roku vyberie na mýte od majiteľov nákladných áut o 24,5 milióna eur viac ako vlani. Oproti vlaňajšku by to teda predstavovalo nárast o 15 %.

Vyplýva to z návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý pripravilo ministerstvo financií. V ňom hodnotí aj vývoj aktuálneho roka 2014. Rezort financií tak odhaduje, že príjem Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) bude v tomto roku z mýta vo výške 183,2 milióna eur. Vlani podľa údajov rozpočtu tvorili príjmy z mýta sumu 158,7 milióna eur.

"V roku 2014 sa očakávajú vyššie výnosy z mýta vplyvom implementácie legislatívnych zmien od 1. januára tohto roku," vysvetlil pre TASR hovorca NDS Michal Fúrik.

Štát totiž od začiatku tohto roka zaviedol do praxe niekoľko noviniek. Napríklad rozšírila sa sieť mýtom spoplatnených ciest, upravili sa mýtne sadzby podľa emisných tried vozidiel a zároveň sa spustil aj systém zliav, na ktoré majú vodiči nárok po odjazdení určitého počtu kilometrov.

Na rok 2015 pritom návrh rozpočtu počíta s ešte vyššími príjmami z mýta. Odhaduje ich na 187,3 milióna eur. Mýto musia na Slovensku od roku 2010 platiť všetky autá nad 3,5 tony za jazdu po spoplatnených úsekoch ciest.