Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Štát očakáva tento rok z daní a odvodov o 250 miliónov eur viac

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Dôvodom lepšieho výberu je podľa IFP najmä zohľadnenie pozitívneho vývoja odvodových príjmov v aktuálnom roku, ktorý sa prenáša na celý horizont prognózy.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Štát na daniach a odvodoch vyberie tento rok o 250 miliónov eur (0,3 % HDP) viac, ako očakával ešte v júni. V rokoch 2016 až 2018 majú byť príjmy celkovo vyššie o 337 miliónov eur (0,1 % HDP) oproti predchádzajúcemu odhadu. Vyplýva to z aktuálnej daňovej prognózy, ktorú dnes zverejnil Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR.

"Pokračujúce oživenie na trhu práce, rast investícií a medzispotreby vlády sa spolu s lepšou úspešnosťou výberu v približne vyrovnanom pomere pozitívne prejavujú na výbere daní v roku 2015. V ďalších rokoch ťahá rast daňových príjmov výlučne lepší výber, konkrétne odvodov, korporátnej dane a spotrebnej dane z minerálneho oleja," vysvetľujú analytici rezortu financií. Pozitívny vplyv vyššej úspešnosti výberu daní za roky 2015 až 2018 predstavuje 701 miliónov eur (0,2 % HDP).

Dôvodom lepšieho výberu je podľa IFP najmä zohľadnenie pozitívneho vývoja odvodových príjmov v aktuálnom roku, ktorý sa prenáša na celý horizont prognózy. "Pozitívne prispieva aj pokračujúca zmena dlhodobého trendu úspešnosti výberu a stabilizácia efektivity výberu dane z minerálneho oleja, ktorú sme premietli do optimistickejších očakávaní o jej ďalšom vývoji," konštatujú analytici.

V prípade dane z pridanej hodnoty (DPH) dochádza podľa inštitútu po deviatich kvartáloch rastu úspešnosti jej výberu k stabilizácii. "Aktuálny odhad na rok 2015 je založený na predpoklade udržania úspešnosti výberu DPH z prvého polroku a berie do úvahy aj lepšie plnenie dane v júli," priblížil IFP s tým, že odhad na roky 2016 až 2018 predpokladá stabilnú úspešnosť výberu tejto dane na úrovni roka 2015.