Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Štát chce od septembra spustiť odkupovanie pohľadávok Váhostavu-SK

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Od veriteľov Váhostavu-SK, ktorí o to prejavia záujem, štát odkúpi 50 % z ich pohľadávok.

Bratislava 26. augusta (TASR) – Štát je pripravený na to, aby v prvých septembrových dňoch spravil verejnú výzvu na odkup pohľadávok od veriteľov stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Veritelia budú môcť podľa jeho slov na výzvu reagovať do marca budúceho roku. Následne je Slovenská reštrukturalizačná v spolupráci so Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou a Slovenskou konsolidačnou agentúrou pripravená spracovať tieto reakcie zo strany verejnosti a  vyplácať dohodnuté sumy.

Štát odkúpi od veriteľov Váhostavu-SK, ktorí o to prejavia záujem, 50 % z ich pohľadávok. Peniaze na tento odkup pôjdu z osobitného bankového odvodu.

Spoločnosť má na základe schváleného reštrukturalizačného plánu vyplatiť nezabezpečeným veriteľom počas piatich rokov 18,75 % z ich pôvodnej pohľadávky. Po piatich rokoch bude splatná ostávajúca časť do 50 %. Zvyšná polovica bude predstavovať majetkové právo veriteľov na akciách alebo vlastných zdrojoch Váhostavu-SK.

V prípade, že veritelia predajú svoje pohľadávky štátu, získajú hneď 50 % zo svojich pohľadávok, následne bude zvyšné peniaze od Váhostavu-SK vymáhať už štát.