Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Štát podmienil zmenu majiteľa kritickej infraštruktúry svojím súhlasom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O návrhu na udelenie súhlasu bude rozhodovať vláda na základe podkladov pripravených ministerstvom.

Bratislava 1. februára (TASR) – Štát bude mať od marca väčšiu kontrolu nad kritickou infraštruktúrou. Hoci ide zväčša o súkromný majetok, zmena jeho majiteľa bude po novom podmienená súhlasom vlády, vyplýva z novely zákona o kritickej infraštruktúre, ktorú v pondelok schválil kabinet Igora Matoviča (OĽANO). Ten zároveň rozhodol o prerokovaní novely zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

"Štát, ako subjekt vykonávajúci štátnu správu na úseku kritickej infraštruktúry, síce rozhodne zákonným spôsobom, ktoré aktívum sa zaradí do siete kritickej infraštruktúry, ale nemá žiadny vplyv na to, ako s daným prvkom kritickej infraštruktúry jeho prevádzkovateľ (vlastník) ďalej nakladá," uviedlo v predkladacej správe k schválenému materiálu Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, ktoré zmenu legislatívy pripravilo.

Podľa rezortu musí štát rešpektovať vlastnícke právo tretích osôb k prvkom zaradeným do kritickej infraštruktúry a nemôže zasahovať do slobodnej vôle tretích osôb nakladajúcich so svojím majetkom, avšak musí zaviesť pravidlá, ktorými bude informovaný o tom, čo sa s prvkami kritickej infraštruktúry deje. Návrh zákona preto zavádza povinnosť prevádzkovateľa, budúceho prevádzkovateľa, likvidátora, správcu konkurznej podstaty a záložného veriteľa, vyžiadať si predchádzajúci súhlas MH so zmenou vlastníctva k prvku kritickej infraštruktúry.

O návrhu na udelenie súhlasu bude rozhodovať vláda na základe podkladov pripravených ministerstvom. K návrhu sa zároveň bude vyjadrovať aj bezpečnostná rada štátu. Proti rozhodnutiu vlády bude možné podať opravný prostriedok vo forme žaloby na Najvyšší súd SR.