Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vymáhanie pohľadávok štátu má byť efektívnejšie

Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí a podpredseda vlády SR Miroslav Lajčák, minister financií a podpredseda vlády SR Peter Kažimír, predseda vlády SR Robert Fico a minister vnútra a podpredseda vlády SR Robert Kaliňák počas rokovania vlády SR Foto: TASR/Martin Baumann

Zefektívnenie vymáhania pohľadávok štátu je súčasťou Programového vyhlásenia vlády na roky 2012-2016. Návrh právnej normy v stredu (24.9.) schválil kabinet Roberta Fica.

Bratislava 25. septembra (TASR)- Výber pohľadávok štátu sa má zefektívniť. Počíta s tým návrh zákona o pohľadávkach štátu z dielne rezortu financií. Po novom by sa tak mali lepšie zadefinovať povinnosti správcov pri vymáhaní pohľadávok štátu, zaviesť sa má aj osobitná evidencia pohľadávok po lehote ich splatnosti, zriadiť sa má aj Centrálny register pohľadávok štátu.

Ako uviedol rezort financií v predkladacej správe k návrhu zákona, cieľom vlády je postupné ozdravenie verejných financií, ktoré je spojené so znižovaním deficitu rozpočtu verejnej správy. "Jednou z možností znižovania deficitu je konsolidácia pohľadávok štátu po lehote splatnosti, teda zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu efektívnejšou správou pohľadávok štátu a úsporou prostriedkov štátneho rozpočtu pri nakladaní s týmto špecifickým majetkom štátu," píše sa v predkladacej správe.

Ministerstvo financií (MF) SR zadefinovalo základné problémy efektívnej správy pohľadávok štátu, medzi ktoré patrí nejednotnosť súčasného systému vymáhania pohľadávok, a taktiež problémom podľa MF SR je, že ich spravujú inštitúcie, ktoré na to nie sú primárne určené. "To má za následok často nedostatočnú starostlivosť o pohľadávky a zanedbávanie povinností veriteľa z kapacitných dôvodov," zdôvodnilo ministerstvo.

Za problematický označil rezort financií aj prístup správcov k ich vymáhaniu. "Správcovia na rozdiel od súkromného sektora, nežiadajú od dlžníkov splatenie pohľadávok v súlade s pravidlami starostlivosti o ne, čo v mnohých prípadoch vedie až k ich premlčaniu," tvrdí MF SR.

Cieľom návrhu zákona je preto definovať povinnosti správcov pri vymáhaní pohľadávok tak, aby sa nepremlčali, alebo nezaniklo právo na ich úspešné vymoženie. Návrh zákona sa týka pohľadávok, ktoré nemajú špeciálny režim vymáhania, teda pohľadávok zo zmlúv, zo správneho konania, služobného, pracovného alebo obdobného pomeru, či z náhrady škody, alebo bezdôvodného obohatenia.

Taktiež by sa na úrovni jednotlivých správcov mala viesť osobitná evidencia pohľadávok štátu po lehote ich splatnosti, zriadiť sa má aj Centrálny register pohľadávok štátu po lehote splatnosti. V ňom majú správcovia zverejňovať dlžníkov a uvádzať výšku pohľadávky štátu. Tento register má byť verejne prístupný a spravovať ho má rezort financií. "V rámci konsolidácie pohľadávok štátu sa predpokladá zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu účinnejším výberom štátnych príjmov z dôvodu kvalifikovaného postupu, respektíve silnejšieho postavenia štátu ako veriteľa pri exekúcii alebo konkurze dlžníka," uvádza sa v predkladacej správe.

Úlohu konsolidácie pohľadávok štátu má plniť právnická osoba so 100-% majetkovou účasťou štátu, v ktorej by sa malo koncentrovať vymáhanie pohľadávok štátu po lehote splatnosti. Ako sa uvádza v návrhu zákona, takýmto subjektom môže byť napríklad Slovenská konsolidačná, na ktorú sa podľa platného právneho stavu už dnes postupujú vybrané pohľadávky štátu alebo pohľadávky vo vlastníctve iných subjektov verejného sektora za účelom ich vymáhania. "Ak by dlžník pohľadávku štátu dobrovoľne nezaplatil, tento špecializovaný subjekt by vymáhal pohľadávky štátu v exekučnom konaní. Ak by neexistoval exekučný titul, špecializovaný subjekt by bol oprávnený uplatňovať pohľadávky pred súdmi a inými orgánmi," navrhuje MF SR.

Zefektívnenie vymáhania pohľadávok štátu je aj súčasťou Programového vyhlásenia vlády na roky 2012-2016. Návrh právnej normy v stredu (24.9.) schválil kabinet Roberta Fica.