Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Štát prevedie 34 % akcií v Slovak Telekome na FNM do 8. apríla

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) má do 8. apríla tohto roka zabezpečiť bezodplatný prevod 34-% podielu štátu v spoločnosti Slovak Telekom (ST) na Fond národného majetku (FNM).

Bratislava 1. apríla (TASR) – Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) má do 8. apríla tohto roka zabezpečiť bezodplatný prevod 34-% podielu štátu v spoločnosti Slovak Telekom (ST) na Fond národného majetku (FNM). Ten vlastní 15 % akcií ST. FNM má následne zabezpečiť predaj 49-% podielu v ST verejnou ponukou akcií. Vyplýva to z materiálu, ktorý na svojom dnešnom zasadnutí schválila vláda.

Vláda vo februári rozhodla, že predaj štátneho podielu v Slovak Telekome by sa mal uskutočniť formou tzv. duálneho procesu (Dual Track), teda verejnou ponukou akcií na kapitálových trhoch (IPO) v kombinácii s priamym predajom podľa zákona z roku 1991. Konečné rozhodnutie, ktorá z dvoch foriem predaja bude zvolená, bude závisieť od trhových podmienok a odporúčaní poradcov, dvoch zahraničných investičných bánk. Predkupné právo na štátny podiel má majoritný akcionár ST, nemecký Deutsche Telekom.

"Akcionári sa dohodli, že predaj týchto akcií sa bude uskutočňovať jednak prostredníctvom kapitálového trhu, ale môže sa vyskytnúť aj to, že Nemci prídu s ponukou predtým, než sa spustí proces IPO. Bude na rozhodnutí vlády, ktorý spôsob predaja zvolí, ktorý bude výhodnejší z pohľadu výnosu pre SR," uviedol začiatkom marca šéf FNM Branislav Bačík s tým, že konečné rozhodnutie vlády príde na konci apríla.