Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Štát sprísni podmienky pre správcov bytov, tí žiadajú rovnaký meter

Košické sídlisko Terasa ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Počíta s tým nový zákon o správcoch bytových domov, ktorý v súčasnosti pripravuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Bratislava 31. marca (TASR) – Správa bytov na Slovensku by sa mala skvalitniť. Počíta s tým nový zákon o správcoch bytových domov, ktorý v súčasnosti pripravuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Priniesť by mal register správcov i povinné odborné skúšky. Združenie správcov ho však považuje za diskriminačný.

"Vychádzame z dopytu trhu, predovšetkým od obyvateľov a nájomcov. Služby správcovských spoločností nie sú natoľko kvalitné, aby sme mohli byť s týmto stavom spokojní. Nový zákon vytvorí lepšie predpoklady pre vyššiu profesionalizáciu týchto spoločností," zdôvodnil štátny tajomník rezortu František Palko.

Ministerstvo preto zavádza minimálne požiadavky odbornosti pre výkon činnosti správcov, ktorí budú musieť absolvovať vzdelávanie a povinné odborné skúšky. Zároveň bude viesť verejne dostupný zoznam správcov. Dnes je správa bytových domov voľnou živnosťou, po novom by sa mala viazať na zápis v tomto registri. Pri opakovanom porušení povinností bude možné správcu zo zoznamu vyčiarknuť.

Správu bytových domov, teda ich prevádzku a údržbu, v súčasnosti upravuje zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Zabezpečujú si ju buď sami majitelia prostredníctvom spoločenstva vlastníkov bytov, alebo cez profesionálneho správcu.

Združeniu správcov a užívateľov nehnuteľností (ZSaUN) sa však nepáči, že nový zákon sa dotýka len profesionálnych správcov a na spoločenstvá vlastníkov sa nevzťahuje. "Profesionálni správcovia budú musieť byť odborne spôsobilí, evidovaní viazanou živnosťou, zapísaní v zozname správcov a prísne sankcionovateľní až s likvidačným konaním. Sme toho názoru, že predseda spoločenstva vlastníkov nesie za správu zvereného bytového domu takú istú zodpovednosť ako profesionálny správca za domy, ktoré spravuje," uviedol pre TASR prezident ZSaUN Eugen Kurimský.

Ministerstvo upozornilo, že nová legislatíva rieši len základné technické podmienky podnikania pri správe cudzieho majetku. "Pripravovaným zákonom sa nemení výkon správy bytových domov ako taký, ale upravujú sa iba podmienky činnosti správcov, ktorí poskytujú uvedené služby vlastníkom bytových domov, čiže poskytujú služby pri správe cudzieho majetku," vysvetlil jeho hovorca Martin Kóňa.

Petra Jurčáková zo Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku (ZSVB) tvrdí, že oba druhy správy domu majú rôzne pravidlá a princípy fungovania. "Určite nie je pripravovaný zákon diskriminačný pre tých, ktorí chcú vykonávať profesionálnych správcov. Je to vlastne ich podnikanie, ktoré im prináša zisk, na rozdiel od zákonom danej volenej funkcie predsedu spoločenstva," zdôraznila s tým, že toho by ani nebolo možné pri porušení povinností zo zoznamu správcov vyčiarknuť, keďže odvolať ho môžu len vlastníci.

Kurimský sa navyše obáva, že nový zákon vytvorí priestor pre vybavovanie si účtov, a to nielen medzi správcami. "Stačí jeden alebo dvaja vlastníci, ktorí anonymne popíšu listy na kontrolné orgány, a získať pokutu od nich vôbec nie je také ťažké," domnieva sa. Ak totiž za posledné dva roky dostane správca viac ako tri pokuty nad 1000 eur, hrozí mu vyčiarknutie zo zoznamu.