Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Štát už nepodporí nákup solárnych kolektorov a kotlov na biomasu

Na žilinskom sídlisku Hliny 7 sú solárne kolektory, ktoré slúžia na prípravu teplej užitkovej vody pre takmer 500 bytov, materskú školu, práčovňu a obchod. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ministerstvo hospodárstv a SR už v októbri 2011 avizovalo, že suma, ktorú domácnosti v žiadostiach o dotáciu požadujú, už presiahla vyčlenené finančné zdroje.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Štát v roku 2013 neráta s obnovením podpory nákupu slnečných kolektorov a kotlov na biomasu pre domácnosti.

"Vzhľadom na finančnú konsolidáciu verejných financií nie je reálne očakávať, že zo štátneho rozpočtu budú pre program vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie v domácnostiach vyčlenené finančné prostriedky," informoval hovorca ministra hospodárstva SR Stanislav Jurikovič.

Pripomenul, že podpora slnečných kolektorov na prípravu tepla a teplej úžitkovej vody sa v uplynulých rokoch realizovala prostredníctvom Programu vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie v domácnostiach. Na tento program v roku 2009 Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vyčlenilo sumu 8 miliónov eur.

"Posledná výzva bola zverejnená v auguste 2011. V roku 2012 nebola vyhlásená výzva z dôvodu, že na tento program neboli pridelené finančné prostriedky," spresnil Jurikovič.

O podporu nákupu slnečných kolektorov a kotlov prejavili domácností v SR veľký záujem. MH SR v októbri 2011 však avizovalo, že suma, ktorú domácnosti v žiadostiach o dotáciu požadujú, už presiahla vyčlenené finančné zdroje.

Dotácie boli v zmysle výzvy určené výhradne na podporu zavádzania slnečných kolektorov a kotlov na biomasu pre domácnosti. Dotovaná plocha pre slnečné kolektory inštalované na rodinné domy mohli predstavovať najviac 8 m2 a výška dotácie predstavovala 200 eur na 1 m2. Celkovo tak žiadatelia mohli získať maximálne 1600 eur na slnečné kolektory. V prípade bytových domov predstavovala dotácia 100 eur na 1 m2 nainštalovaných slnečných kolektorov, pričom najvyššiu dotáciu štát stanovil v rozsahu najviac 3 m2 na každý byt.

Domácnosti v SR mohli požiadať o podporu taktiež pri kúpe kotlov na biomasu. Záujemcovia mohli získať od štátu 30 % z kúpnej ceny kotla na biomasu, ale maximálne 1000 eur.