Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Štát zverejnil inštruktážne videá k elektronickým schránkam

Podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini Foto: TASR/Andrej Galica

Prostredníctvom Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby budú 1. augusta aktivované elektronické schránky právnických osôb na doručovanie úradnej pošty.

Bratislava 28. júla (TASR) – Už len niekoľko dní delí Slovensko od zmeny v komunikácii podnikateľov s orgánmi verejnej správy. Prostredníctvom Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) budú 1. augusta aktivované elektronické schránky právnických osôb na doručovanie úradnej pošty. Vďaka nim bude už čoskoro možné získavať úradné potvrdenia a rozhodnutia.

Ako dnes pripomenul Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, na vstup do elektronických schránok je potrebný občiansky preukaz s čipom a bezpečnostným osobným kódom (BOK). Ten dostanú podnikatelia na pracoviskách polície. Na polícii by mal konateľ firmy požiadať o občiansky preukaz s čipom, čítačku a BOK.

K elektronickému prihláseniu potrebuje ešte stiahnuť aplikáciu na prihlasovanie a ovládače. Softvér na stiahnutie je možné nájsť na https://www.slovensko.sk/sk/na-stiahnutie.

Pri tejto procedúre pomôžu podľa úradu aj nové inštruktážne videá, ktoré sú oddnes zverejnené na stránkach Slovensko.sk, ako aj na sociálnych médiách – YouTube NASES, facebookových stránkach NASES a Slovensko.sk.

Keďže mnohí štatutári firiem ešte nemajú občiansky preukaz s čipom, ktorý je základným predpokladom na vstup do elektronickej schránky, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) navrhol určité prechodné obdobie.

Nemusia sa tak prihlásiť hneď 1. augusta 2016, hoci ich schránky už budú na to pripravené. Svoje prvé prihlásenie, ktorým aktivujú elektronickú schránku, môžu vykonať v časovom rozmedzí od augusta až do 1. januára 2017.

"Konateľom firiem by som odporučil, aby neodkladali zriadenie občianskeho preukazu s čipom až na koniec roka. Teraz v lete síce na oddeleniach dokladov vybavujú ľudia najmä pasy, ale už na jeseň sa to tam opäť vyprázdni, a to už je naozaj ideálny čas tam zájsť," upozornil Pellegrini.

Povinná aktivácia sa týka právnických osôb a zapísaných organizačných zložiek, ktoré majú sídlo na území SR. Nevzťahuje sa na malých živnostníkov a fyzických osôb. Doručené elektronické rozhodnutia do schránky majú rovnaký právny účinok, akoby boli doručované v listinnej forme, vrátane začatia plynutia zákonných lehôt.