Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Štatistický úrad: Reálne mzdy vzrástli o 3,9 %, prvýkrát po 2 rokoch

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Aktuálne najvyššiu priemernú mesačnú mzdu nad 2400 eur mali v odvetví informácie a komunikácia, v dodávke elektriny, plynu a pary, ako aj vo finančných a poisťovacích činnostiach.

Bratislava 4. marca (TASR) - Priemerná nominálna mzda zamestnanca v slovenskom hospodárstve počas 4. štvrťroka minulého roka vzrástla medziročne o 10,6 % na 1569 eur. Najrýchlejší rast za uplynulých 19 rokov a klesajúca inflácia pritom zastavili prepad reálnej mzdy, ktorý trval od začiatku roka 2022. Reálna mzda na Slovensku sa tak vo 4. kvartáli medziročne zvýšila o 3,9 %. Informoval o tom v pondelok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

"V štruktúre ekonomiky všetkých 19 sledovaných odvetví hospodárstva zaznamenalo medziročný rast priemernej nominálnej mzdy. Zvýšenie hrubých miezd sa pohybovalo od 5,8 % v administratívnych službách až po 17,9 % vo vzdelávaní," priblížili štatistici s tým, že inflácii dokázali odolať priemerné platy vo všetkých odvetviach s výnimkou administratívnych služieb. Reálny rast o viac ako 5 % dosiahli zamestnanci v šiestich odvetviach.

Spomedzi odvetví s najväčším počtom zamestnaných osôb dokázal počas 4. štvrťroka lepšie čeliť inflácii priemysel s nominálnym rastom miezd o 11,4 % na 1661 eur. Reálny tak vzrástli o 4,7 %. Aj v obchode, ktorý zamestnáva druhý najvyšší počet osôb, nominálny rast miezd v tomto období predstavoval výrazných 9,4 %. "Priemerná mzda zamestnancov v obchode tak predstavovala v posledných troch mesiacoch minulého roka 1454 eur, reálne jej hodnota vzrástla o 2,8 %," vyčíslil ŠÚ SR.

Aktuálne najvyššiu priemernú mesačnú mzdu nad 2400 eur mali v odvetví informácie a komunikácia, v dodávke elektriny, plynu a pary, ako aj vo finančných a poisťovacích činnostiach. V deviatich z 19 odvetví ekonomiky boli platy podľa štatistikov pod hodnotou priemeru za celé hospodárstvo. Najnižšiu priemernú nominálnu mzdu na úrovni 887 eur mali stále zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách, ktorí tak ako jediní neprekročili hranicu 1000 eur.

"Z územného hľadiska bola nadpriemerná nominálna mesačná mzda iba v Bratislavskom kraji, a to 1897 eur. V ostatných krajoch sa pohybovala od 1247 eur v Prešovskom do 1476 eur v Trenčianskom kraji," doplnil ŠÚ SR. Priemerná mzda medziročne vzrástla vo všetkých krajoch. Reálne najviac v Žilinskom kraji o 5,4 % a najmenej v Trnavskom kraji o 2 %.