Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Štátna firma má odkupovať pohľadávky firiem v reštrukturalizácii

Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, predseda vlády SR Robert Fico a podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny počas zasadnutia 170. schôdze vlády SR 8. júla 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Rezort financií už avizoval, že pripraví nariadenie v súvislosti s nedávno prijatou legislatívou, ktorá má umožniť odkupovanie pohľadávok malých nezabezpečených veriteľov spoločnosti Váhostav-SK.

Bratislava 8. júla (TASR) - Ministerstvo financií (MF) SR založí spoločnosť s ručením obmedzeným, ktorá bude môcť vykupovať pohľadávky veriteľov firiem v reštrukturalizačnom konaní. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií, ktorý dnes schválil kabinet.

Rezort financií už v máji tohto roka avizoval, že pripraví nariadenie v súvislosti s nedávno prijatou legislatívou, ktorá má umožniť odkupovanie pohľadávok malých nezabezpečených veriteľov spoločnosti Váhostav-SK. Peniaze na tento odkup majú ísť z osobitného bankového odvodu.

Ako sa uvádza v nariadení, výška posilnenia vlastných zdrojov spoločnosti má predstavovať 20 miliónov eur. "Tieto prostriedky bude môcť spoločnosť použiť na odkupovanie formou zmluvy o postúpení pohľadávky všetkých zistených pohľadávok pôvodného veriteľa skupiny pre nezabezpečené pohľadávky z reštrukturalizácie," uviedol rezort financií v dôvodovej správe.

Odkupovanie pohľadávok sa má uskutočniť za odplatu neprevyšujúcu 50 % celkovej sumy takýchto pohľadávok. "Najviac však za odplatu vo výške pomoci de minimis, to znamená 200.000 eur," doplnilo MF SR.

Pred odkupovaním pohľadávok spoločnosť vyzve pôvodných veriteľov na základe verejnej výzvy zverejnenej v dennej tlači s celoštátnou pôsobnosťou a na webovom sídle spoločnosti. "Vo verejnej výzve sa určí, ktorej reštrukturalizácie sa verejná výzva týka, taktiež sa v nej určia podmienky odkúpenia a lehota na odkupovanie," uvádza sa v nariadení.

Spoločnosť zriadená MF SR bude môcť zabezpečovať odkupovanie pohľadávok a ich následné uplatňovanie a vymáhanie aj prostredníctvom iných právnických osôb so 100 -% majetkovou účasťou štátu.

Nariadenie vlády nadobudne účinnosť 1. augusta tohto roka.