Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Štátna ZSSK pridala od marca 11 nových vlakov

Ilustračné foto Foto: Tablet.TV

Také sú zmeny cestovného poriadku, ktoré od 1. marca zaviedla do praxe štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Bratislava 2. marca (TASR) - Na slovenské koľajnice pribudlo 11 nových spojov, ďalším trom vlakom sa predĺžila trasa a 16 vlakov zmenilo svoje časy odchodov či príchodov podľa požiadaviek cestujúcich. Také sú zmeny cestovného poriadku, ktoré od 1. marca zaviedla do praxe štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

"Týmito doladeniami cestovného poriadku sa zlepší dochádzanie do práce či do škôl a vylepší sa dostupnosť regiónov počas víkendov," opísala hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová. Spoje pribudli napríklad na trase medzi Bratislavou, Malackami a Kútmi, tiež medzi Senicou a Kútmi, Žilinou a Čadcou, Zvolenom a Banskou Bystricou či Nálepkovom a Margecanmi.

"V decembri sme sľúbili, že budeme operatívne riešiť prípadné potreby zahustiť dopravu alebo posunúť spoje v čase pre zlepšenie vyplývajúce zo zmien a nárastu cestujúcich. Sľub plníme,"
zdôraznil riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt.

Štátny dopravca zaznamenal od decembra minulého roka približne 15-% nárast cestujúcich. Najvýraznejšie pritom stúpol záujem o cestovanie diaľkovými vlakmi počas väčších sviatkov. "Preto ZSSK okrem tradičného každoročného plánovaného posilnenia vlakov počas veľkonočných sviatkov pridá dva nové posilové vlaky, jeden pred a jeden po Veľkej noci," doplnila Morháčová.

Zmenil sa tiež odchod rýchlika Chopok z Košíc do Bratislavy. Po novom pôjde skôr, z metropoly východu vyrazí o 15.18 h a do hlavného mesta príde o 21.05 h.

Dopravca zaviedol aj nový prípoj zo Zvolena do Banskej Bystrice k diaľkovému rýchliku Krivín, ktorý premáva z Bratislavy do Zvolena. "Cieľom je umožniť cestujúcim plynulo pokračovať do ďalších staníc banskobystrického regiónu," priblížila Morháčová. Osobný vlak zo Zvolena do Banskej Bystrice tak pôjde o 16 minút neskôr. Zo Zvolena bude vyrážať o 20.08 h a do Banskej Bystrice príde o 20.40 h.

Pribudli tiež dva ranné regionálne vlaky na trase medzi Kútmi, Malackami a Bratislavou. "O vlaky zo Záhoria do Bratislavy je zvýšený záujem cestujúcich, vlaky sú plné a ZSSK chce takto vylepšiť kvalitu cestovania," vysvetlila hovorkyňa spoločnosti.